Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da predstojeći referendum o Danu Republike nema veze sa bilo čijim ostajanjem ili neostajanjem na vlasti, ali da ima veze sa demokratijom i voljom naroda.

Komentarišući to što je o referendumu bilo riječi na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića sa evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva Јohanesom Hanom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini danas u Briselu.

Cvijanovićeva je rekla da nije politički avanturizam održavanje referenduma, već je to osporavanje bilo kojem narodu da slavi ono što želi, a posebno je to obračun političkog Sarajeva sa Republikom Srpskom.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir da su riješena pitanja mehanizma koordinacije i adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, kao i da se sprovodi Reformska agenda manje-više predviđenom dinamikom, to znači da su se stekli uslovi za napredak ka kandidatskom statusu.

“A, da bi se on i dobio biće potrebno riješiti i pitanje odluke u slučaju `Sejdić i Finci`”, istakla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Cvijanovićeva je dodala da problem u vezi sa pitanjem “Sejdić i Finci” stanuje u FBiH, a ne u Republici Srpskoj, tako da njih treba pitati.

“Ono što je bitno jeste to da Srpska neće dozvoliti da se taj problem prelije sa Federaciju BiH na Srpsku jer su svi naši politički subjekti davno definisali rješenja koja se odnose na Republiku Srpsku kada je riječ o sprovođenju te sudske odluke”, naglasila je Cvijanovićeva.

SRNA