Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da referendum o Danu Republike nije u funkciji destabilizacije BiH, već u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

– Niko nije rapisao referendum o disoluciji, o otcjepljenju, o secesiji. Referendum je raspisan jer želimo da građani kažu da li vole, da li žele, da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike. Ne vidim zbog čega je potrebno da nas svi upozoravaju na stvari kojima se mi ne bavimo – rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa ambasadorima i predstavnicima EU, Cvijanovićeva je rekla da je to bio radni sastanak na kojem su ambasadori iznijeli stav da nema potrebe za održavanjem referenduma.

– Predsjednik Republike Srpske, institucije Republike rekle su da i te kako ima potrebe da se održi referendum. Za realizaciju odluke Ustavnog suda postoje dva kolosjeka koji idu paralelno. Јedan je da se održi referendum i on jeste jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, a drugi korak jeste da se izvrše određene izmjene samog Zakona o praznicima, u jednom dijelu koji se odnosi na određenu obaveznost – rekla je premijerka.

Cvijanovićeva je istakla da se na taj način izvršava odluka Ustavnog suda i dodala da referendumom želi vidjeti volja naroda.

– Želimo da vidimo kakva je volja naroda, iako možemo apsolutno da predvidimo rezultat referenduma. Veoma je važno da vidite volju naroda izraženu na refrendumu – rekla je Cvijanovićeva.

RTRS