Akademik Matija Bećković ocijenio je da ne postoji narod koji je više vezan za zemlju u kojoj živi od srpskog naroda u Republici Srpskoj i da zato nju niko na može otimati, ponižavati ni zabraniti joj da slavi Svetog Stefana kao Dan Republike, ni ostale slave koje slavi vijekovima.

– Ne zna se da li je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana kao svoju slavu ili je Sveti Stefan izabrao Srpsku, te stoga niko ne može da sudi o tom izboru – rekao je Bećković, povodom osporavanja da se u Srpskoj 25. septembra građani na referendumu izjasne da li podržavaju da se 9. januar, kada SPC obilježava Svetog arhiđakona Stefana, obilježava kao Dan Republike.

U svakom slučaju, kako kaže Bećković, tu niko nikom ne može da bude sudija ni pretpostavljeni.

– To je razlog što se protiv referenduma ne izjašnjavaju ni oni koji bi se rado izjašnjavali – takozvana međunarodna zajednica – rekao je Bećković.

On je dodao da su oni, koji se, pak, izjašnjavaju protiv slobodne volje građana Republike Srpske, poput Ustavnog suda BiH, “slobodni da se osramote”.

– Ni kolonijama ispod polutara niko drugi nije određivao kada su rođene, kako se zovu i koja im je slava. To su pitanja starija od nas i u njih je umiješana viša sila. Već sam rekao da se ne zna da li je Srpska izabrala Svetog Stefana ili je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku i tu niko ne može biti sudija – poručio je Bećković.

SRNA