Referendum će biti održan 25 septembra, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik, a sve priče koje su se pojavile u javnosti ovih dana i koje govore drugačije su samo spekulacije.

Predsjednica Vlade Srpske izjavila je da su pojedini mediji različito tumačili njene izjave, ali da je njena poruka stalno bila ista. Pripreme za referndum su u toku i on će biti održan kada je i planirano.

Premijerka je istakla da ona ne može da utiče na to kako će neko shvatiti njene izjave, ali da je poruka u svim njenim istupima bila jasna.

Ostale poltičke partije iz Republike Srpske zadržaće i jedinstven stav, jer je riječ o nacionalnom pitanju, uvjeren je Marko Pavić. Odluka Ustavnog suda trebalo bi, kaže, biti stavljena van snage ako se drži do zakona i Ustava.

Predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, naglasio je da je Srbija zadržala stav nemiješanja.

– Mi imamo svoje stavove, predsjednik Republike Srpske svoje, a neki treći svoje. O tome smo više puta govorili, naglasio je Vučić.

– Mi ćemo zadržati politiku nemiješanja u poslove druge države, ali tako isto trebali bi da se ponašaju i ostali kao i iz međunarodje zajednice, istakao je ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Za predstavnike Srpske, ponovljeno je i danas, postoji jedan način da se odustane od referenduma, a to je da Ustavni sud promijeni odluku. Sjednica je zakazana za 17.septembar.

RTRS