Autoput 9. januar koji prolazi kroz pet opština, otvara velike mogućnosti za razvoj i unapređenje lokalnih zajednica, regije, ali i cijele Republike Srpske. Mještani od ove investicije očekuju mnogo. Načelnici još više!

„Izgradili smo 9. januar, idemo svojim putem“. Zbog ovog slogana, pod kojim je održana ceremonija otvaranja, građani oduševljeni. Emocije nisu krili, jer je deveti januar zacementiran.

Danas su ovdje bili i mještani iz pet opština kroz koje prolazi autoput 9. januar. Vjeruju da će autoput doprinijeti ekonomskom razvoju njihovih opština, ali kažu da nešto značajnije za njih, ima od toga.

Da je infrastruktura okosnica privrednog razvoja svake opštine, podsjetio je i načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić, koji je svojevremeno optuživan za opstrukcije gradnje.

Danas poručuje da je okosnica razvoja opštine upravo privredna zona koja se nalazi pored autoputa.

– Prnjavor postaje sve značajniji. Moći ćemo za 2,5 sata da budemo u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, a za 4,5 sata u luci Ploče, naglasio je načelnik Prnjavora.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman vjeruje da će Repbulika Srpska, za dvije godine, ponovo proslavljati i otvarati drugu dionicu puta Laktaši-Prnjavor. Iako je u izgradnji, kaže, da opština već ubire plodove razvijene putne komunikacije.

– Sama izgradnja već utiče na privredni razvoj naše opštine. To se najviše ogleda kroz broj zaposlenih. Očekujemo još i više, istakao je Kodžoman.

Za deset dana, Republika Srpska otvara termoelektranu Stanari, investiciju vrijednu 400 miliona maraka. Ovo je, ujedno, i najveća investicija u poslednjih 40 godina na prostoru bivše Јugoslavije.

RTRS