Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska referendumom o Danu Republike Srpska nikoga ne vrijeđa niti izaziva.
“U odluci suda piše da nismo nikoga pitali kada smo ‘uvodili’ 9. januar, pa evo prilike da ih pitamo. Bošnjaci mogu da ne izađu na referendum, ili izaći i glasati protiv – i to je stav”, rekao je Dodik.

On je za HRT naveo da Vlada Republike Srpske već usvojila prvi prijedlog izmjena da se obaveznost obilježavanja Dana Republike ne odnosi na one koje to vrijeđa i koji se ne mogu s njim identifikovati.

Na pitanje da li je spreman za reviziju Dejtonskog sporazuma i da li bi se u vezi sa tim mogao dogovoriti s Hrvatima i Bošnjacima, predsjednik Srpske je rekao da je taj sporazum “dramatično promijenjen i ostalo je da se riješi nekoliko statusnih pitanja – zbog čega se Hrvati i bune”.

“Od artikulacije ciljeva Hrvata, zavisiće i naš odnos. Nisam protiv da Hrvati imaju svoju političko-teritorijalnu jedinicu u BiH, ali ona ne može zadirati u teritoriju Republike Srpske. Mi nismo za to da izađemo iz BiH ukoliko se ona vrati na dejtonske principe. U zavisnosti od toga koliko to bude donosilo dobro ili loše Republici Srpskoj, donijećemo racionalnu odluku”, istakao je Dodik.

SRNA