Kabinet predsjednika Narodne skupštine primio je Odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma i odbijanju zahtjeva parlamenta Srpske o preispitivanju ranije odluke suda o Danu Republike.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović zakazao je za srijedu, 21. septembra, sjednicu Kolegijuma, na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Nijedna odluka, pa ni Ustavnog suda, neće spriječiti Republiku Srpsku, da za četiri dana, odbrani pravo na svoj rođendan i svoje postojanje. Predsjednik Republike Milorad Dodik, za našu Televiziju, poručio je da kompromisa i dijaloga nema sve dok strane i bošnjačke sudije, preglasavanjem kroje sudbinu našem narodu.

Lošu naviku miješanja u unutrašnja pitanja BiH, ambasadori zapadnih zemalja moraju mijenjati, rekao je predsjednik Republike.

Sve dok u pojedinim ambasadama saopštenja pišu bošnjački portparoli, ističe, nema dijaloga. Dodik za našu Televiziju otkriva i šta je rekao zapadnim ambasadorima u Banjaluci prije 12 dana, kada su odmor nakon sastanka s predsjednikom potražili ispod lipe.

– Јa sam rekao dobar dan.Hvala vam što ste ovdje. Znam da ste došli da me uvjeravate da odustanem od referenduma. Referendum će biti proveden 25.septembra. Onda su oni počeli o dijalogu. Kom dijalogu, nema dijaloga, naglasio je predsjednik Srpske .

Odmaknite se stranci, pustite da se dogovaramo, poručio je i Nebojša Radmanović koji je osam godina proveo u Predsjedništvu BiH. Upitao je: kako mogu Mađari zbog kvota za migrante sprovesti referendum, a mi ne možemo.

– Veliki broj ambasadora koji sjednje u PIK-u svojoj zemlji ne bi smio ni da sanja da zabrani referendum. Sarajevo sanja da se kazni Milorad Dodik, istakao je Radmanović.

Ocjenjuje, da zbog referenduma u Srpskoj, to isto Sarajevo plasira priču o navodnom ratu.

Ne može biti rata. Izetbegović plaši svoj narod, dodao je Radmanović.

Da je bezbjednosna situacija u BiH pogoršana, posebno zbog retorike iz Sarajeva koja podsjeća na ratni period, ocijenio je i srpski član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić. Ne isključuje da trenutno političko inaćenje može proizvesti ozbiljne probleme koje ne treba potcjenjivati.

– To ničemu ne služi i ovo je pokušaj nasilnog disciplinovanja jednog naroda u BiH, a to nikada nije dovelo do dobrog rezultata. Ne mogu da shvatim da se od jedne teme napravio ključni politički događaj, ističe Ivanić.

Umjesto da ispravi grešku koju je napravio usvajanjem apelacije Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH, svojim najvnovijim odlukama doliva ulje na vatru i produbljuje političku krizu u BiH, navodi se u saopštenju Predsjedništva SDS-a. Ponovljen je i raniji stav njihovog predsjednika da je politička kriza u BiH posljedica neodgovornih politika, prije svega Izetbegovića i Dodika.

– Ne sastajem se ja s Izetbegovićem. Bosić ga vidi svaki dan, istakao je Dodik.

Dodik sutra putuje u Moskvu, gdje ga, narednog dana očekuje susret s Vladimirom Putinom. Ponovio je da u Kremlj ne ide po podršku referendumu, jer ga je Srpska već davno dobila.

Politiku nemiješanja Srbije, ponovila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

– Očekujem RS koja će uvijek braniti sebe, dobro se razvijati, biti ekonomski povezana sa Srbijom. Ljudi znaju da je Srbija uvijek tu za njih, istakla je Mihajlovićeva.

– Proslavićemo referendum i dobar rezultat kao pobjedu Srbije na svjetkom prvenstvu, naglasio je predsjednik Srpske.

RTRS