Nezapamćen medijski istup političara iz srpskog naroda Zdravka Krsmanović (NDP), i danas je naišao na brojna reagovanja. Podsjećamo, Krsmanović je za federalne medije rekao da je ukidanje himne i grba Republike Srpske imalo smisla i da SAD mora da kazni predsjednika Milorada Dodika zbog održavanja referenduma.

Za predsjednika Milorada Dodika, SNSD i srpske predstavnike u zajedničkim bh. institucijama, kažu sve je jasno – ovo je nastavak izdajničke politike i podaništva Bakiru Izetbegoviću koju vodi tzv. Savez za promjene.

Nakon ovakve Krsmanovićeve izjave, ne čude ni njegovi pozivi da SAD kazni predsjednika Dodika zbog održavanja referenduma o Danu Republike. NDP za skandalozni istup svog potpredsjednika juče je okrivio RTRS, koji je, kako kažu, sve to izvukao iz konteksta. Danas, lider ove stranke Dragan Čavić ima drugu priču.

A izborna kampanja, čini se da je NDP-u važnija od Dana Republike, što je nedvosmisleno u svojoj izjavi potvrdio i potpredsjednik NDP-a. On kaže da “u ovom momentu ovo nije igra opozicije”, kao i da “SZP neće da nasjedne na tu igru. Naš referendum je 2. oktobra”.

Ovakvim izjavama tzv. Savez za promjene još jednom je pokazao da vodi izdajničku politiku, poručuje predsjednik Srpske.

– Nemoguće je da jedan političar koji je iz srpskog naroda i u Republici Srpskoj nešto odlučuje, da nastupa na taj način. Poznato je da se Krsmanović ranijih godina zalagao za BiH bez eniteta. Poznata je i njegova kriminalna prošlost kao načelnika opštine Foča. Poznato je da je dao veliki doprinos izdajničkim naporima SZP – rekao je Dodik.

Iz SNSD-a su za Srnu rekli da su Krsmanovićeve izjave u kojima poziva na uvođenje sankcija vlastitom narodu zbog referenduma, izrečene u duhu izdaje kojoj Republika Srpska svjedoči od kad je tzv. Savez za promjene došao na vlast u Sarajevu.

“Budalaštinama koje ti ljudi izgovaraju po federalnim medijima, dodvoravajući se bošnjačkoj publici i strancima koji im finansiraju izbornu kampanju, prevazišli su sve što su do sada izgovorili u svojoj političkoj ćoravosti. Ostaje još jedino da predsjednik NDP Dragan Čavić objasni narodu da li je to što Krsmanović govori i zvanični stav NDP”, navodi Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

Krsmanović je možda i najhrabriji od niza slabića u Savezu za promjene, pa je javno rekao ono što svi misle, kaže Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Da li je političarima poput Krsmanovića i njegovih stranačkih kolega, važnija politička fotelja od interesa naroda – odgovore ćemo dobiti 25. septembra, ali i 2. oktobra!

RTRS