U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba 92 rada sa Prvog međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2016” i dodijeljene nagrade i priznanja izabranim autorima.Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedino te vrste u BiH.

On je istakao da ga najviše raduje što su autori poklonili veliki broj radova sa bijenala, tako da će likovna zbirka Muzeja Kozare biti bogatija za 108 vrhunskih radova.

“Izuzetno sam ponosan i srećan zbog ove manifestacije i naši sugrađani će imati prilike da u narednih mjesec dana vide svjetski vrijedne radove”, izjavio je Radonjić.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić koja je istakla da je u gradskoj upravi postojala želja da grad dobije još jednu prestižnu manifestaciju i da je večeras shvatila da su u tome uspjeli.

“Bijenale je imalo veliki broj prijavljenih autora i kvalitetnih radova, kvalitetan žiri i još bolje nagrađene radove, tako da je ova manifestacija opravdala povjerenje svih onih koji su je pokrenuli”, naglasila je Babićeva.

Na konkurs Bijenala prijavilo se 166 autora sa ukupno 306 radova, iz 21 države, sa svih kontinenata, osim Afrike, a međunarodni žiri je odabrao 140 radova od 92 autora iz 19 zemalja.

Predsjednik žirija Radovan Kragulj potvrdio je da se veoma raduje što je realizovana ideja o organizovanju prvog inicijalnog bijenala u gradu čiji je značaj prepoznala i gradska uprava i podržala njegovo održavanje.

Kragulj je na večerašnjem otvaranju izložbe radova sa bijenala proglasio nagrađene autore.

Prvu i ravnopravnu novčanu nagradu od po 500 evra dobili su Gabrijel Belgeon iz Belgije, Žarko Vrezec iz Slovenije i Predrag Marjanović iz Prijedora.

Žiri je dodijelio pohvale i diplome za Aleksandra Kostića iz Srbije i Olivera Šipku iz BiH.

Radovi sa Prvog međunarodnog bijenala istovremeno će biti izloženi u Muzeju Kozare i Galeriji `96 do 26. oktobra.

SRNA