Stručnjaci smatraju da bi napad na RS bio shvaćen kao objava rata Rusiji. Predsjednik Rusije danas će se u Moskvi sastati sa Miloradom Dodikom. Očekuje se da podrži pravo Srba na referendum i osudi sve prijetnje nasiljem.

Eventualni napad na Republiku Srpsku značio bi svojevrsnu objavu rata Rusiji i to je nešto sa čim moraju da računaju svi oni koji se ovih dana igraju vatrom u BiH.

Putin će učiniti sve kako bi zaštitio Srbe.

Miroslav Lazanski kaže da Putin i Moskva nipošto neće dozvoliti da se ostvare pretnje iz Sarajeva o krvavom ratu i munjevitom uništenju Republike Srpske. Lazanski smatra da ne vjeruje u mogućnost da Armija BiH napadne Srpsku i ako do toga dođe, Rusija će kao garant Dejtonskog sporazuma braniti Srbe u BiH.

Lazanski smatra da Rusija podržava održavanje referenduma o Danu RS, jer je to “najdemokratskiji vid izražavanja volje građana, koji je dozvoljen i Kataloniji i Škotskoj i mora biti dozvoljen i Srpskoj”.

“Poluizlapjeli penzioner Sefer Halilović nalupetao se na sarajevskoj televiziji gluposti, a svjestan je da nema nikakvu vojsku pod sobom koja bi ostvarila njegove zločinačke planove. Tu je zapravo najveći problem to što zvanično Sarajevo nije osudilo Halilovićeve izjave, što znači da on ima političku podršku Bakira Izetbegovića… S druge strane, jako je dobro što premijer Vučić smiruje tenzije, ali i što je jasno rekao da Srbija ne može i neće dozvoliti još jedno etničko čišćenje i pokolj Srba”,  istakao je Lazanski.

On ipak ne vjeruje u mogućnost izbijanja rata u Bosni i napada na Republiku Srpsku, ali smatra da ukoliko do toga ipak dođe, da Putin neće čekati skrštenih ruku.

“Nije nimalo slučajno što je Putin pozvao Dodika da mu dođe u posjetu samo tri dana prije referenduma i time mu pruži i simboličku, ali i vrlo konkretnu političku podršku. Rusija neće dozvoliti ni Zapadu ni Sarajevu da gaze RS i to je poruka koja će danas snažno odjeknuti iz Moskve”, kaže Lazanski.

Srbija Danas