Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da su političari Republike Srpske, a prije svega predsjednik Srpske Milorad Dodik, ugroženi raznim prijetnjama likvidacijama ili pričama o hapšenju, koje zapravo nije hapšenje, već pokušaj otmice.

“Oni koji pričaju o hapšenju, nemaju pravo tako nešto da rade”, rekao je Anđelković novinarima u beogradskom Medija centru, gđe je održan skup o temi “Republika Srpska između rata i mira”.

On je pozvao građane Srpske da budu jedinstveni, da se duh referendumskog jedinstva i saradnje nastavi, jer samo on brani Republiku Srpsku.

Anđelković je pozvao Banjaluku da istraje u racionalnim principima Dejtona, a Beograd da bude solidaran i učini sve što može da garantuje bezbjednost i Republici Srpskoj i političarima iz Srpske, prije svega predsjedniku Miloradu Dodiku.

On je podsjetio da od kada je završen rat i zaključen dejtonski mir, Republika Srpska se suočava sa pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma i nametanja onog što mislimanski faktori nisu uspjeli da nametnu ratom u prvoj polovini 90-ih.

“Sukobi i tenzije stalno lebde nad Republikom Srpskom, ali racionalnim pristupom, miroljubivom politikom, ali ujedno i insistiranjem na Dejtonu, Banjaluka uspijeva da odbrani sebe i da ne izazove eskalaciju sukoba”, istakao je Anđelković.

On je dodao da je sa referendumom koji je održan i sa glasom naroda koji se čuo, urađen jedan veliki korak naprijed u tom smjeru, jer razni faktori mogu da optužuju političare, ali ne može niko da ugrozi cijeli narod.

“Oni koji to pokušavaju zapravo se ponašaju kao nacistička Njemačka, jer kako je ona podrivala Versajski sporazum, tako oni podrivaju dejtonski mir. Radi se o revizionizmu s ciljem da se nametne ono što je nekada bio cilj i tokom rata”, rekao je on.

Anđelković je izrazio uvjerenje da će Republika Srpska naći način da se tome odupre, navodeći da racionalnim odupiranjem Srpska zapravo radi u prilog mira, jer, oni koji su slabi i pokolebani, oni prizivaju nesreće”.

“To treba da bude poruka i za Beograd. Njegova obaveza je da u punoj meri i punim kapacitetom stane i iza Republike Srpske, jer je Republika Srpska zapadna srpska država koju Srbija mora da tretira kao sebe samu”, rekao je Anđelković.

SRNA