Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je očigledno da je otpočela nova ofanziva onih koje žele centralizovanu BiH, u namjeri da Republika Srpska bude gurnuta u vir unutrašnjih sukoba, čime bi bilo omogućeno definitivno anuliranje dejtonskog poretka, što Srpska i Srbija ne smiju dopustiti.

Anđelković je naveo da su legitimne političke nesuglasice jedno, a bilo čije anacionalno djelovanje, makar i posredno, nešto sasvim drugo.

– Da ono ne bi kulminiralo bitno je što prije da se oficijelna Banjaluka i Beograd usaglase oko principa na osnovu kojih bi se energično delovalo radi odbrane izvorne Republike Srpske, te da oni onda budu ponuđeni svim akterima sa obe strane Drine – rekao je Anđelković.

On je u autorskom tekstu za Politiku ukazao da ti principi moraju da budu ofanzivni, usmjereni ka ukidanju kolonijalne uprave nad BiH.

– I oko toga ne sme da bude lično – partijskog kalkulisanja. Ko to bude činio jasno će priznati da je puki eksponent inostranih okupatora – rekao je Anđelković.

On je zaključio da niko nema pravo da dio evropskog prostora tretira kao krunsku koloniju iz doba rasizma i kolonijalizma.

Autor: SRNA/RTRS