Sjednica Glavnog odbora SDS-a prekinuta je sinoć u Doboju i nije postignut konsenzus ko će biti novi predsjednik te stranke.

I dalje aktuelni predsjednik, Mladen Bosić za svoje nasljednike predložio je Vukotu Govedaricu, Milana Miličevića i Radu Savića.

Osim SDS- ove, nepoznata je i sudbina Saveza za promjene. Predsjednik PDP-a naveo je da će tražiti redefinisanje odnosa i stranke koja će nositi Savez, ali i predložiti promjenu imena u Savez za Republiku Srpsku.

Savez za promjene nije se sastajao od izbora, a o teškom porazu na izborima, razgovarano je samo jedanput, telefonski. U PDP-u kažu da će sačekati da SDS prođe unutrašnje promjene pa zahtijevati i promjene na nivou Saveza.

“Spremni smo da sjednemo, al’ da se zna ko koliko vrijedi. Mi iz PDP takođe moramo izvući pouke, da znamo koliko stranka vrijedi, da smo imali rast. Mi smo spremni i da nazove taj savez, `savez za Republiku Srpske` ili `savez za Srpsku`, koji će konačno donijeti promjene u Srpskoj”, rekao je Borislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

O Bosićevom nasljedniku još nema konsenzusa. Prema informacijama federalne novinske agencije, veliki broj članova Glavnog odbora podržao je Vukotu Govedaricu. Od aktuelnog rukovodstva SDS-a, Mićo Mićić bi možda bio najozbiljniji kandidat da spasi stranku od rasipanja, smatraju analitičari, dok bi Šarovićevo imenovanje bilo nastavak ove politike.

U SDS -u ključa nezadovljstvo, a članovi su to odlučili podijeliti u anonimnom pismu koje je stiglo na adresu Presa. Za debakl su, navodi se, krive ucjene ostalih članica SZP-a, Mektićeva prazna priča o hapšenjima i borbi protiv korupcije i odnos prema medijima.

“Već nekoliko godina SDS vodi pogrešnu medijsku politiku. Potpuno se posvetio saradnji sa BN-om. Posebno je zanimljivo koliko su opštine gdje je SDS bio na vlasti plaćale iz opštinskih budžeta troškove informisanja, a koji je uglavnom fakturisan od strane BN-a, a koji je u Bijeljini stao na stranu Zlatka Maksimovića. Drugi Bosićev savjetnik, koji je takođe novinar, upecao se u aferu kupovine snimka tada odbjeglog Mile Radišića i saradnju sa još jednim bjeguncem Goranom Suvarom”, navodi se u anonimnom pismu iz SDS-a.

Veliko je pitanje ko može, ali i ko želi da zamijeni Bosića, smatraju analitičari, ali i da li je Bosićevo predlaganje Vukote Govedarice samo paravan, da bi aktuelni predsjednik i dalje ostao siva eminencija partije.

RTRS