Današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske je za pojedine poslanike i posljednja. Čim CIK objavi potvrđene rezultate lokalnih izbora, budući gradonačelnici i načelnici napustiće skupštinske klupe.

Pet SNSD-ovih i jednog SDS-ovog poslanika, zamijeniće šest novih koji su nakon opštih izbora 2014. bili ispod crte. Na ovom skupštinskom zasjedanju, koje će potrajati do novembra, a možda i duže, o zakonima i drugim aktima posljednji put, čini se, raspravljaju Igor Radojičić, Zoran Adžić, Milan Kovač, Srđan Amidžić, Luka Petrović i Marinko Božović. Ko će koga naslijediti u poslaničkim redovima, i kome će ova funkcija nedostajati?

U dva mandata predsjedavao je republičkim zakonodavnim tijelom. Nakon toga, sjeo je u poslaničku klupu. Igor Radojičić, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke rado će, kaže, preuzeti funkciju u izvršnoj vlasti. Odgovornost poslanika i predsjednika Skupštine je velika, ali je, kaže, još veća voditi grad.

“Јa sam ovdje još od prošlog vijeka – prvi put 1999. godine i to ne u kontinuitetu, ali veći dio. Mislim da jedna promjena neće škoditi. Vrijeme je da se promijeni posao”, kaže Radojičić.

Posao će, čini se, promijeniti i njegov stranački kolega Srđan Amidžić. Iako se spekulisalo da će možda zadržati prvi poslanički mandat, Amidžić svoje dalje djelovanje vidi upravo u Gradskoj upravi.

“Moja profesija je svakako da kao ekonomista nađem sredstva za funkcionisanje grada. Da li će to biti kroz poziciju načelnika finansija, ili neku poziciju, to će se znati kada zaršimo pregovore sa koalicionim partnerima”, ističe Amidžić. Na njegovo mjesto će, kaže, doći Nataša Radulović.

Od sljedećeg zasjedanja u skupštinskoj sali naći će se i član SNSD-a Zorica Kuzmanović Vasilić, aktuelna direktorka Centra “Zaštiti me”, Vlado Gligorić, predsjednik OO SNSD-a Čelinac, i Drago Kalabić.

“Trebalo bi da ja uzmem mandat, ali Zora Vidović treba da još da se izjasni. Ali, ako bude po ranijim dogovorima, trebalo bi da budem poslanik”, kaže Kalabić.

Rotiranja će biti i u opozicionim redovima. Među poslanicima će se ponovo naći SDS-ova Snježana Božić, nekadašnja potpredsjednica Parlamenta Srpske.

“Ovo će meni biti treći mandat. Moje djelovanje će, kao i uvijek, biti usmjereno na obrazovanje, nauku i kulturu, ali i pitanja boračke populacije”, ističe Božić koja će mandat preuzeti od kolege Marinka Božovića, koji će u naredne četiri godine sjediti u fotelji načelnika Istočne Ilidže.

“Sigurno je da sam se navikao na rad u Skupštini, u tim prvim momentima će mi nedostajati, ali sam siguran da ću sa pozicije načelnika lokalne zajednice moći građanima da ponudim mnogo više”, dodaje Božović.

I budući načelnik Šipova, SNSD-ov Milan Kovač napustiće poslaničke klupe. Za njim će i Zoran Adžić, ali u fotelju načelnika Gradiške. SNSD-ove redove u skupštini napušta i Luka Petrović, koji će u naredne četiri godine voditi Trebinje. Na njegovo mjesto trebalo bi da dođe Veljko Marić, poslanik u prošlom sazivu.

RTRS