Gotovo je izvjesno da će prvi put načelnik Srebrenice biti Srbin.

Centralna izborna komisija je nakon ponovnog brojanja samo potvrdila prijašnje rezultate, da Mladen Grujičić ima oko 2.000 glasova više od Ćamila Durakovića.

To, međutim, još ne mogu da prihvate bošnjački političari. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je CIK da ponovo održi izbore u Srebrenici, upozoravajući da bi bilo kakav drugačiji ishod značio grubo kršenje izbornog procesa u BiH.

Bakir Izetbegović ne želi da vidi Srbina u fotelji načelnika opštine Srebrenica. Tvrdi da je u ovoj opštini narušen izborni proces i to zato što je policija Srpske čuvala izborni materijal: “Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je cijeli dan i u tom periodu Opštinska komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti.”

Tražili su novo brojanje – ispostavilo se da je sve u redu. Traže nove izbore – rezultat bi bio isti, poručuje sad je već izvjesno, novi načelnik Srebrenice.

– Ne znam kako mogu to da traže. To je nemoguće izvesti. Ako bi se to dogodilo to bi bilo previše za Srebrenicu, naglašava Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica.

Iz CIK-a poručuju da još nikakv zahtjev za ponovno održavanje izbora u Srebrenici nisu dobili.

– Zahtjev je moguće uputiti tek kada se objave zvanični rezultati. Tek onda možemo razmotriti da li je moguće i kako realizvati taj zahtjev, objašnjava Maksida Bajramović, portparol CIK-a.

Izetbegovića boli to što Ćamil Duraković više neće biti na čelu Srebrenice. Zahtjev za nove izbore,neće mu pomoći, tvrdi predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Imajući u vidu kontektst u kojem se sve to dešava, to mi sve djeluje kao pokušaj ozlojeđenog političara koji pokušava nešto da objasni svome narodu a ne zna šta bi, pa priziva na ponovno održavanje izbora, prokomentarisao je Dodik.

Prizivanje na ponovne izbore u ovoj opštini samo je hvatanje za slamku, saglasni srpski političari.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, naglašava da se Srebrenica želi zadržati kao neuralgična tačka i da bošnjačke političke partije ne dozvoljavaju da Srebrenica doživi punu demokratsku zrelost.

– To je opasno i za Srebrenicu i za BiH i za Republiku Srpsku, zaključuje Špirić.

– Ako smo mi mogli čestitati svim pobjednicima na ovim izborima, mora i on da prizna pobjedu zajedničkog srpskog kandidata za načelnika. Mora se prestati ponašati kao uvređena snajka koja je samo navikla da bude po njenom, slikovito objašnjava Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, kaže da ne bihto pretvarao u priču o nacionalnim pobjedama i porazima, nego u činjenicu da se promijenio gradonačelnik, ali da je i jednog i drugog bila obaveza da brinu jednako o svim stanovnicima Srebrenice.

Iz Srbije poručuju da očekuju da sve bude završeno u skladu sa zakonom.

– A šta s time da radimo? Idete na izbore, čekate rezultate, ako su rezultati dobri – super, ako nisu, tim gore po izbore. Šta ja da radim, komentar je Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

Da su pokušali sve kako bi Durakovića zadržali u načelničkoj fotelji pokazuje i FB profil predsjednika opštinske izborne komisije Nermina Alivukovića. Iako bi trebalo da bude nepristrastan, bar javno, ponašao se upravo suprotno. Tokom predizborne kampanje otvoreno je podržavao Ćamila Durakovića i slikao se sa funkcionerima SDA.

RTRS