Aktuelni načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković ne priznaje poraz na lokalnim izborima. Dok čeka da bude prebrojan i posljednji glas, od zahtjeva za ponavljanje izbora ne odustaje. Podrška mu stiže od matične SDA.

Ne ćute ni u Srpskoj. Neosnovani zahtjevi za ponavljanje izbora u Srebrenici, samo pokazuju nerovozu gubitnika. Duraković i SDA više nemaju ni teoretske šanse da pobijede u Srebrenici, kažu u izbornom štabu srpskog kandidata.

Na istoku “stare priče”! Ni u Sarajevu – ništa novo! Gubitnik Ćamil Duraković i slične reputacije matična mu partija – traže slamku! Ali slamke više nema! Centralna izborna komisija i danas je inovirala rezultate izbora u Srebrenici. Srpski kandidat Mladen Grujičić u prednosti je za gotovo 1.500 glasova.

A neobrađenih glasačkih listića, kako tvrde u njegovom izbornom štabu, maksimalno 706 – i to onih iz Federacije. Brojanje koverata iz inostranstva i glasova na potvrđenim listićima, kažu posmatrači, završeno je. I ni po tom osnovu Duraković nije dobio priželjkivane glasove.

U duhu sada već antologijske Durakovićeve izjave sa primjesama šovinizma kako su spremni na sve, osim da Grujičić bude načelnik, i njegov politički mentor Bakir Izetbegović se oglasio: “Tu ćemo se boriti svim sredstvima. Mi ćemo stajati uz apelaciju gospodina Durakovića, uz njegovu žalbu, tužbu do kraja!”.

Navodi vječiti apelant, već ispričane priče o flagrantnom kršenju Izbornog zakona. Političko- izborni ćorak već ih je sustigao jednom. Centralna izborna komisija ponovo je brojala glasove sa pet biračkih mjesta. I nije pronašla navodna odstupanja.

Izetbegović pozivom na poništavanje izbora u Srebrenici, širi dezinformacije, podiže tenzije u toj sredini i pokazuje svoju mržnju prema Srbima, reaguju u Koaliciji “Zajedno za Srebrenicu”. Nervoza gubitničke partije koja ne može da prihvati realnost poraza na demokratski, legalno i fer sprovedenim izborima, odgovaraju i iz SNSD-a.

“Bilo kakva odluka u tom smislu ne dolazi u obzir, a njena jedina posljedica bi bila dokaz da je Centralna izborna komisija pod političkom kontrolom SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića”, saopšteno je iz ove partije.

Nedemokratski odgovor na demokratske metode! Pojedinci nikako da shvate da je Srebrenica u Republici Srpskoj, reaguje i Grujičić.

– Ne znam po kom osnovu bi mogli da traže poništavanje, jer je to praktično nemoguće da se izvede. E onda bi to bilo zaista previše i za Srebrenicu – kaže Grujičić.

Egzibicionizmu Durakovića i SDA u prilog ne ide ni činjenica da iz srebreničke Opštinske izborne komisije niti jedna žalba nije upućena na izborni proces.

RTRS