Emir Suljagić, u javnosti poznat kao tvorac antisrpske koalicije “Prvi mart”, nastavio je sa svojim antisrpskim porukama.

Ovaj put komentarisao je izbore u Srebrenici. Rekao je da kad se vidjelo da neće pobijediti Bošnjak Ćamil Duraković trebalo se ići u sabotiranje izbora. Suljagić u intervjuu za sarajevsku TV1 poručuje – trebalo je iskoristiti sva sredstva osim ubistva.

Vidno razočaran pobjedom srpskog kandidata u Srebrenici Emir Suljagić za izborni poraz Ćamila Durakovića direktno krivi SDA, Bakira Izetbegovića, ali i samog Durakovića koji nisu bili sposobni da, kako kaže, sačuvaju Srebrenicu. Suljagić priča da je nudio i isproban recept iz Mostara, da se na izbore ne izađe i to tako da članovi komisije koji su, kako ističe, nesrbi podnesu ostavke i da se odbije prijem biračkog materijala.

„Ali vrsta krize u kojoj imate svog načelnika i većinu u skupštini i upravljate Srebrenicom do trenutka kada se ne steknu drugačiji uslovi. Јa sam to predložio iz najbolje namjere jer misilim kao i prije četiri godine kad je krenuo 1. mart i glasaću za Srebrenicu mislim da ne postoji ništa osim ubistva što ne treba učiniti da se sačuva Srebrenica“, kaže Suljagić.

Suljagić se ovdje nije zaustavio. Komentarišući najavu Mladena Grujičića da će se pojaviti na obilježavanju stradanja u Potočarima, otvoreno poručuje – Јa da se pitam ne bih mu dozvolio da tamo dođe. Grujičić tamo nije dobrodošao.

„Јa ne vidim na koji način bi njegov dolazak u Potočare promjenio bilo šta utoliko više što od ispraznih gesta nemamo ništa a to smo vidjeli i u slučaju Borisa Tadića i Vučića“, dodaje Suljagić.

Mladen Grujičić jasno poručuje – stradanje u Potočarima nastaviće se obilježavati onako kako to Bošnjaci budu htjeli.

„Јa ću to uraditi , ja ću se pokloniti žrtvama i onim koji su nosili puške , ja nisam bio učesnik rata imao sam 10 godina , ja imam sve osnove da mrzim bošnjake ali ja to ne radim ne mrzim bošnjake , moj otac je poginuo kao i mnogi drugi bošnjaci, mi moramo da izvučemo pouku i da ne dozvolimo više da nas zavade“, rekao je Grujičić.

Takvu poruku poslao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik. On smatra da je Ćamil Duraković očigledno bio politički projekat Sarajeva i nekih dijelova međunarodne zajednice, s ciljem da stvore faktičku situaciju po kojoj Srebrenica i nije Republika Srpska. Poručuje da Bošnjake niko ne tjera iz Srebrenice, ni Republika Srpska, a ni Mladen Grujičić.

“Čuo sam, naravno, da je Duraković rekao: Evo, ako ja ne budem načelnik – ja ću se iseliti odavde, a za mnom će i mnogi drugi. To govori da je on došao da samo bude načelnik , a ne da bude srebrenčanin to govori o farsi koju oni godinama prave oko Srebrenice to je samo dodatak tim njihovim sabranim djelima laži o Srebrenici koju su sistematski pravili”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi je načelnik Srebrenice prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, a koje je objavio CIK. – Ova informacija Emiru Suljagiću i njemu sličnima čini se do sada je najveći trn u oku.

RTRS