Austrijski list “Der Standard” navodi da je član Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović u četvorodnevnoj posjeti Beču i tom prilikom navodi kako nije jasno nalazi li se Izetbegović u privatnoj ili službenoj poseti.

“Izetbegović je došao sa četiri službena automobila kao i sedam članova obezbjeđenja dok mu društvo prave i tri osobe koje nisu identifikovane. Takođe, austrijske vlasti su zamoljene da goste ne podvrgavaju uobičajenim bezbjednosnim kontrolama”, piše “Der Standard”.

Lis navodi da Izetbegovićevo obezbjeđenje boravi u luksuznom hotelu, te da nije jasno plaća li Izetbegović odmor vlastitim sredstvima ili iz budžeta.

List je pisao i o tome kako bh. političari imaju privilegije iako dolaze iz  “siromašne BiH”.

Tako austrijski list podsjeća i na slučaj Vjekoslava Bevande koji je, prema revizorskim izveštajima, u 2015. godini, 15 dana službeno boravio u Zagrebu i 48 dana u Splitu, te da je samo na gume za njegov službeni automobil potrošeno oko 5.000 evra.

“Der Standard” podsjeća i na činjenicu da BiH “preživljava zahvaljujući kreditima MMF i Svjetske banke”, pri čemu su domaće vlasti obećale uštede u javnom sektoru.

Klix