Imam Careve džamije u Sarajevu Sadrudin Išerić poručio je rukovodstvu SDA da se distancira od lidera Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudina Radončića, nakon što je izjavio da je Alija Izetbegović bio nalogodavac desetak političkih ubistava.

“Gospodo iz SDA ili ćete se distancirati od Radončića i njemu sličnih ili ćemo se mi distancirati od vas”, napisao je Išerić na svom “Fejsbuk” profilu.

On je naveo da nema riječi kojima se mogu opisati Radončićeve izjave na sudu u Prištini u kojima javno optužuje Bošnjake za početak rata i tako udara na ličnost i čast pokojnog Izetbegovića i cijelog bošnjačkog naroda.

“Da li zaista i dalje računate na našu naivnost i pasivnost? Gospodo pred velikim ste izazovom, ne zbog vas jer većinu od vas bi trebalo penzionisati, nego zbog naroda i BiH. Gospodo probudite se i počnite raditi, iskreno i predano kao što to rade pojedinci, koji će vjerovatno biti neki novi nezavisni ukoliko se ne promijenite i ne pročistite. Ako ne znate koga promijeniti ili protjerati samo malo, malo poslušajte narod”, poručuje Išerić.

On je naglasio da je časnije biti opozicija nego u vlasti po svaku cijenu i sa svakim.

Išerić ističe i da je na jednoj od hutbi, kada je bilo aktuelno pitanje koalicije SDA/SBB, poručio da, ako je koalicija sklopljena radi jedinstva, “progutaće”, ali ako je radi očuvanja fotelja “dao Bog, pa propali i jedni i drugi”.

Kao svjedok tužilaštva pred Osnovnim sudom u Prištini na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija, osumnjičenog za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, te moguću umiješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je, odgovarajući na pitanje sudije, rekao da je Delalić “bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu”, da je “bio duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika /Aliju/ Izetbegovića”.

Izvor: SRNA