Vojkana Bogojević iz Gornjih Trnjana kod Doboja osuđena je na šest godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo.

Presudom Okružnog suda u Doboju ona je proglašena krivom za ubistvo i podstrekivanje na ubistvo dvoje novorođenih unučadi svoje mentalno zaostale kćerke.

Na izricanje presude Vojkana Bogojević dovedena je iz pritvora u pratnji sudske policije. Na osnovu presude Okružnog suda u zatvoru bi trebala provesti šest godina. Sud joj je sudio za ubistvo novorođene bebe u septembru 2011. i za podstrekivanje svoje mentalno zaostale kćerke Sanje na isto krivično djelo . Odbrana najavljuje žalbu. Ocjenjuje da u pogledu ubistva sud nije najbole protumačio pojedine aspekte odbrane, a primjedbe imaju i za kvalifikaciju podstrekivanja.

“Izvršilac nije podstrekavan da izvrši krivično djelo ubistvo nego čedomorstvo i ne može podstrekač odgovarati za to djelo,to je konzistentan stav odrane i mislimo da će odbrana u žalbenom postupku uspjeti da s tim stajalištem prođe”, rekao je Branko Ristić, branilac optužene.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice ranije je za obljubu nad nemoćnim licem na trogodišnju kaznu zatvora osuđen Sanjin rođak Rade Bogojević, otac jedne ubijene bebe, dok je identitet oca druge bebe ostao nepoznat . Za isto krivično djelo, na osnovu sporazuma o priznanju krivice da su imali seksualne odnose sa mentalno zaostalom djevojkom, na kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci osuđeni su Žarko Cvijetić iz Skugrića, kod Modriče, i Vid Јanković iz Dugog Polja, kod Modriče. Svi su uhapšeni 25. januara ove godine, a suđenje se odvijala bez prisustva javnosti.

RTRS