Hapšenje deset bivših pripadnika HVO-a iz Orašja, koje je izvedeno u jučerašnjoj akciji SIPA, a zbog zločina nad Srbima koji su se na području ove opštine desili tokom proteklog rata, podrška je pravdi i kakva-takva satisfakcija žrtvama, smatraju srpski logoraši.

Kako je saopšteno, juče ujutro su po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje u zločine nad Srbima uhapšeni Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (50), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (47) i Stijepo Đurić (51).

Đuro Matuzović je bio general HVO-a u penziji, Ivo Oršolić je za vrijeme rata bio načelnik Štaba Teritorijalne odbrane, a Marko Dominković bivši zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su mu pripadnici juče i stavili lisice na ruke.

Vlado Dragojlović, predsjednik Regionalnog odbora Saveza logoraša RS za područje Posavine, kazao je kako su juče uhapšene “krupne ribe”, koje će imati manji manevarski prostor da se brane lažima, novcem i uticajem na svjedoke.

“Ubijeđen sam da su stvorene dobre pretpostavke da Tužilaštvo ovaj slučaj izgura do kraja, a na nama je, kao udruženju, da žrtvama pružimo maksimalnu podršku i pomoć. Zločini nad Srbima su bili daleko veći od onog što se zna i što je ispričano”, kazao je Dragojlović.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, uhapšenu grupu terete da su kao pripadnici vojnih i policijskih struktura HVO-a u Orašju, te kao stražari u logorima i objektima za zatočavanje počinili ratni zločin nad Srbima.

Sve se, kako se osnovano sumnja, desilo od aprila do jula 1993. godine, a osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti.

“Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu koji ih će ispitati, nakon čega će donijeti odluku o daljem postupanju u skladu sa zakonom”, rečeno je juče u Tužilaštvu BiH.

Hrvatska udruženja iz Orašja su očekivano razočarana hapšenjem, pogotovo što se sve, kako su rekli, desilo dan prije vjerskih praznika Svih svetih i Dušnog dana.

NN