Veća grupa lica koja sebe nazivaju pokretom “Antidejton”, sa desetak ratnih zastava takozvane Armije BiH, ušla je u dvorište Franjevačkog samostana Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja prije početka mise, te oskrnavila spomenik posljednje bosanske kraljice Katarine.

Oni su spomenik ogrnuli zastavama sa ljiljanima pod kojima je u proteklom ratu napadana Kraljeva Sutjeska i počinjeni zločini nad Hrvatima u ovom naselju, piše zagrebački “Večernji list” u izdanju za BiH.

Posjetu samostanu i svoje okupljanje “antidejtonisti” nisu najavili, ni prijavili poglavaru Franjevačkog samostana, niti nadležnim opštinskim i policijskim strukturama.

Oni su sve fotografisali i postavili na svoje službene internet-stranice uz poruke u kojima su predstavili ciljeve svog pohoda, od kojih jedna glasi “Hrvati u BiH nemaju nikakve poveznice sa srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom i nemaju šta tražiti u BiH”.

samostan-kakanj-zastave-bih

U reagovanju Franjevačkog samostana podsjeća se da je zastava sa ljiljanima, koja je nekad bila simbol dinastije Kotromanića, sada prvenstveno asocira na jednu od strana u posljednjem ratu u BiH.

“Pod tim znakom potpuno su razorena brojna sela oko Kraljeve Sutjeske, a njihovi stanovnici ubijani i protjerani. Ispod tog simbola postavljenog na visokom jarbolu na stijeni iznad samostana 1997. godine, pred samu posjetu pape Јovana Pavla Drugog Sarajevu, ispaljene su tri granate na ovaj samostan”, navodi se u reagovanju Franjevačkog samostana, koje je potpisao fra Stjepan Duvnjak.

samostan-zastava-bih1

List podsjeća da su zastavu sa ljiljanima nosili i pripadnici takozvane Armije BiH koji su na praznik Svetog Ante 1993. godine Anici Јurić pred njenim očima ubili trojicu sinova i supruga, te još neke rođake i komšije, a ranili nju, te djecu i žene koje su ih nosile u naručju.

Taj zločin do danas nije rasvijetljen, niti su kažnjeni počinioci.

Izvor: SRNA