Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin smatra da je isticanje u Federaciji BiH ratnih zastava takozvane Armije BiH još jedan dokaz nemogućnosti opstanka BiH u kojoj bi ravnopravno živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Župljanin je, komentarišući postrojavanje na Igmanu nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH i njihovih potomaka koji su defilovali danas u uniformama sa ratnim oznakama i pod ratnim zastavama tokom manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2019”, istakao da taj skup poziv na nerazumijevanje, a ne razumijevanje u BiH.

– Posebno je simptomatično što jedan narod pokušava da predstavi da mu je sve dozvoljeno i da može da obilježava šta god hoće i kako hoće, a da pri tom sve osporavaju srpskom narodu – rekao je Župljanin Srni.

Župljanin kaže da sve inicijative iz Republike Srpske u FBiH budu odmah odbačene, a sigurno zaslužuju više pažnje nego što je ovakva manifestacija u FBiH.

– Prisustvo bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na ovoj manifestaciji potvrđuje još jednom tezu o neprincipijelnosti, nepravednom odnosu i o tome da takvo ponašanje sve više BiH pretvara u neodrživu državnu zajednicu – istakao je Župljanin.

Župljanin je zaključio da su sile koje udaljavaju Republiku Srpsku i FBiH danas mnogo veće nego sile koje teže ka tome da se stvori jedinstvena zemlja u kojoj bi bio moguć život i u kojoj niko ne bi bio majorizovan.

SRNA/RTRS