Profesor ustavnog prava Mile Dmičić smatra da podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH za privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora u Srebrenici predstavlja zloupotrebu izbornog zakonodavstva u političke svrhe.

Dmičić je naveo da bošnjački politički lideri nastavljaju da destabilizuju situaciju u BiH, što posebno negativno utiče na bezbjednost i mogućnosti poboljšanja ekonomskog i socijalnog stanja u Srebrenici.

– To utiče negativno i na međunacionalne i međureligijske tolerancije u ovoj opštini, koja je teritorijalni i politički dio Republike Srpske – kaže Dmičić.

On je za “Glas Srpske” rekao da se zaboravlja da je nezavisni kandidat samostalan politički subjekat na izborima, a ne kandidat političke stranke, kao što se zaboravlja da zaštitu izbornog prava obezbjeđuju izborne komisije i Apelaciono vijeće Suda BiH, a ne Ustavni sud BiH”.

Nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić istakao je da javni istupi lidera SDA Bakira Izetbegovića potvrđuju da u BiH ne postoje nezavisne, slobodne i profesionalne pravosudne institucije.

– Izetbegović vrši pritisak na rad i nezavisnost Ustavnog suda, što je nedopustivo u svakoj normalnoj državi. Pojedine političke partije baštine pravo da prijete kada nisu zadovoljne, odnosno kada, prema njihovom mišljenju, odluke pravosudnih ili nezavisnih institucija nisu ispravne – rekao je Simić.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Milica Marković navela je da je Centralna izborna komisija BiH prihvatila zahtjev da glasovi iz Srebrenice budu brojani u Sarajevu i da je i nakon toga rezultat bio nepromijenjen.

– Izgleda da bi SDA i Izetbegović ponavljali izbore u Srebrenici dok ne dobiju rezultat kakav oni žele. To je klasičan primjer mješanja politike u nezavisnost institucija i otvoren pokušaj da političkom silom nemjeste rezultate izbora – dodala je Markovićeva.

Poslanik NDP-a u parlamentu BiH Momčilo Novaković smatra da Ustavni sud BiH neće imati težak posao ako bude razmatrao apelaciju, te da samo može da potvrdi rezultate CIK-a.

Nedim Ademović, advokat nezavisnog kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, kojeg su na proteklim lokalnim izborima podržale stranke iz FBiH, podnio je juče apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika ove lokalne zajednice.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je ranije da ova stranka očekuje da Ustavni sud BiH poništi izbore u Srebrenici i da budu ponovljeni.

Izvor: SRNA