Istraživači iz Jerusalima predstavili su ploču na kojoj je Isus Hrist navodno sahranjen i deo izvornog zida iz grobnice.

Tim koji istražuje baziliku Svetog groba prošle nedelje je pronašao originalnu ploču od mermera, poznatu kao “pogrebni krevet”, a uskoro su uspeli da pronađu i potpuno netaknutu, celu “Svetu stenu”, piše Nacionalna Geografija.

– Oduševljen sam. Kolena mi klecaju jer nisam ovo očekivao. Ne možemo biti 100 odsto sigurni, ali čini se da je ovo dokaz da se lokacija grobnice ipak nije pomerala tokom vremena, a to su se decenijama pitali brojni naučnici – rekao je Fredrik Hajbert, jedan od arheologa koji radi na grobnici.

Deo originalne jame u kojoj je smeštena grobnica je takođe otkriven, jer su istraživači “izrezali” prozor u zidu grobnice, kako bi ona bila vidljiva.

– Ovo je Sveta stena o kojoj se priča vekovima, ali se tek sad može videti – kaže Antonija Maropoulo koja vodi projekat.

Kada je prvi put uklonjena mermerna pokrivka s grobnice, otkriven je sloj materijala za punjenje. Nakon što su arheolozi uspeli da pomere taj sloj, pronašli su još jednu mermernu ploču s urezanim krstom za koju se veruje da je Isus na njoj ležao pre uskrsnuća.

Index.hr/24sata