Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici nagradu – Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

Kusturica je na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsjetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski, prenio je Sputnjik.

– Poštovani gospodine Putin, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam zahvaljujem /na ruskom/ na ovom ordenu – rekao je Kusturica, primajući nagradu.

Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i vjeruje da je predsjednik Ruske Federacije čovjek koji unosi ravnotežu u svjetsku politiku. On je rekao da bi volio češće da dolazi u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje.

Takođe, kako je rekao, volio bi da snimi film i u Francuskoj.

– Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom – istakao je Kusturica.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodjeljuje od 2. marta 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umjetnik Aleksandar Žuk.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

U Rusiji se danas obilježavaju dva praznika – Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine.

Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine. Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.

Izvor: Sputnjik