Kadar iz Republike Srpske u Zajedničkom štabu Oružanih snaga i Ministarstvu odbrane BiH, iako je to obećavao, nije spriječio da poručnik iz Novog Grada Nenad Pavić bude procesuiran zbog glasanja na referendumu o Danu Republike, piše danas “Glas Srpske”.

Dokumenti koji su u posjedu ovog dnevnog lista, pokazuju da je Zajednički štab OS BiH u kojem je zamjenik načelnika iz Republike Srpske general-major Mirko Tepšić naredio sprovođenje provjera u vezi sa pripadnicima oružanih snaga koji su snimljeni da glasaju na referendumu održanom 25. septembra.

Osim toga što Tepšić nije spriječio procesuiranje poručnika Pavića, nije ga zaštitio ni zamjenik ministra odbrane BiH iz Republike Srpske Boris Јerinić, uprkos više puta javno datim obećanjima da nijedan vojnik neće odgovarati zbog izlaska na referendum, navodi se u tekstu.

Izostanak reagovanja srpskog kadra rezultirao je pokretanjem disciplinskog postupka protiv poručnika Pavića, koji se, uvidjevši da nema nikakvu zaštitu u OS i Ministarstvu odbrane obratio za pomoć u zaštiti ljudskih prava parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću.

Dokumenti koji su u posjedu “Glasa Srpske” potvrđuju da je Zajednički štab OS BiH naredio sprovođenje provjera i zatražio informacije o preduzetim koracima protiv dvojice vojnika na osnovu snimka sa biračkog mjesta emitovanog na jednoj od federalnih televizija.

Na snimku emitovanom na dan referenduma identifikovan je Pavić, ali ne i drugi vojnik u uniformi.

Postupajući na osnovu naređenja Zajedničkog štaba, komandant Operativne komande OS BiH general major Dragan Vuković zatražio je od podređenih informacije o tome da li je identifikovan drugi vojnik sa snimka i šta je preduzeto protiv Pavića.

U rješenju o pokretanju disciplinskog postupka protiv Pavića, navedeno je da je on glasanjem na referendumu povrijedio odredbe Zakona o odbrani i Zakona o službi u OS BiH i Etičkog kodeksa ponašanja vojnih lica u Ministarstvu odbrane i OS BiH, što predstavlja težu povredu Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Mirko Tepšić rekao je da se protivi pokretanju disciplinskog postupka protiv Pavića.

“Postupak je pokrenuo komandant brigade taktičke podrške i on je u toku. Pravo na pokretanje postupka je autonomno pravo komandanta jedinice. Lično mislim da tu nema kršenja vojne discipline i da nije trebalo voditi disciplinski postupak”, istakao je Tepšić.

Tepšić zaključuje da je nadležni starješina popustio pod pritiscima koji su dolazili sa raznih strana i da je tu riječ o političkoj priči.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da se pokretanjem disciplinskog postupka protiv Pavića na veoma loš način govori o statusu srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrane i OS BiH.

“U ovom slučaju ključni ljudi iz srpskog naroda u Ministarstvu odbrane i OS BiH nisu učinili dovoljno da se ovo ne dogodi”, zaključila je Majkićeva.

Izvor: Srna