I pored garancija zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Јerinića, od sutra počinju saslušanja vojnika Oružanih snaga BiH koji su izašli na referendum o Danu Republike Srpske.

Prvi ispred vojno disciplinskog vijeća Oružanih snaga BiH u kasarni u Rajlovcu, naći će se Nenad Pavić, poručnik oružanih snaga Bosne i Hercegovine jer je fotografisan kako se u uniformi izjašnjava na referendumu.

„Ne može doći do sankcija ja neću dozvoliti da se sankcioniše bilo koji vojnik“, izjavio je pomoćnik ministra odbrane BiH Boris Јerinić.

Ovako je zamjenik ministra odbrane BiH garantovao krajem prošlog mjeseca. Ipak, vojnici će biti saslušani, a možda i sankcionisani. Prvi pod istragom će biti Nenad Pavić iz Brigade taktičke podrške u Rajlovcu kod Sarajeva, koji je fotografisan u uniformi, dok se izjašnjavao na referendumu.

Pavića terete da je izlaskom na referendum o Danu Republike, narušio ugled Ministarstva odbrane BiH.

„Ono što može da bude to je prijeki sud, a može da dobije otkaz iz službe- to je najteža mjera. Mi se iskreno nadamo i sigurni smo da do nje neće doći”, rekao je Pavićev advokat Milan Petković.

Petković očekuje da Pavić bude oslobođen bilo kakve odgovornosti jer on, kaže, nije počinio nikakvo krivično djelo, niti prekršaj.

„Ako analiziramo sama pravila vojne službe ovdje ne postoji nikakva odgovornost Pavića. On je građanin Republike Srpske i on je imao pravo da izađe na referendum i da glasa“, dodaje Petković.

Petković kaže da u konkretnom slučaju neće prihvatiti ni najblažu kaznu, jer za to nema odgovornosti. Najavljuje da će u slučaju nekih sankcija biti iskorišćene sve pravne mogućnosti.

S obzirom na to da je referendum univerzalno demokratsko, ustavno i zakonsko pravo, nije najjasnije koji je zakon Nenad Pavić prekršio izlaskom na referendum!

RTRS