Donald Tramp je na korak od ulaska u Bijelu kuću! Republikanac je osvojio tri ključne “sving” države – Ohajo, Sjevernu Karolinu i Floridu, i vodi u odnosu na Hilari Klinton.

7:15  – Liderka francuske desničarske partije Marin Le Pen čestitala je Donaldu Trampu, predsjedničkom kandidatu

“Čestitke novom predsjedniku SAD Donaldu Trampu i slobodnom američkom narodu”, napisala je ona na Tviteru,

Prema posljednjim podacima, Tramp je osvojio 266 elektorska glasa, a njegova rivalka Hilari Klinton 218. Za pobjedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

7:00 – Lejen: Eventualna pobjeda Trampa “ogroman šok”

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen rekla je za njemačku televiziju da očigledno približavanje kandidata republikanaca Donalda Trampa pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD predstavlja “ogroman šok”.

– Mislim da Tramp zna da ovo nisu glasovi za njega, već protiv Vašingtona, protiv sistema – rekla je ona za mrežu ARD.

06:45 – Sve oči su uprte u Mičigen i Pensilvaniju – Tramp ima 238 elektora i računa na još 17 iz Arizone i Јute, što znači da mu je za magičnu brojku od 270 neophodno još 15, a Mičigen nosi 16 elektora.

06:40 – Apokaliptični ambasador Francuske

Francuski ambasador u SAD dao je apokaliptičnu izjavu povodom sve izvjesnije pobjede Donalda Trampa: “Nakon Bregzita i američkih izbora, ništa više nije nemoguće. Svijet se ruši pred našim očima.”

06:00 – Karl Bilt: Gotovo je, Tramp pobjeđuje

Karl Bilt, nekada prvi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske na Tviteru je napisao da je izborna trka gotova.

“Tramp je osvojio Viskonsin i probio takozvani ‘plavi zid’ Klintonove. Gotovo je.”

05:46 – Oboren sajt za podnošenje zahtjeva za imigracionu vizu za Kanadu

Zvanični kanadski sajt za podnošenje zahtjeva za dobijanje državljanstva te zemlje oboren je usled velikog broja posjeta iz SAD, piše “RT”, pozivajući se na nekoliko američkih novinara koji su tu informaciju objavili na društvenim mrežama. Razlog za ovo mogao bi da bude iznenađujući rezultat po kome je Donald Tramp na korak od Bijele kuće. U međuvremenu, optimizam raste u štabu Donalda Trampa.

05:36 – Tramp iščupao Ajovu iz zagrljaja demokrata

Iako je tokom cele noći sve ukazivalo da će šest elektorskih glasova iz Ajove otići na saldo Hilari Klinton, došlo je do preokreta, s obzirom da je pobijedio Tramp. AP javlja i da je republikanac uzeo velikih 16 elektora u Džordžiji, kao i još šest u Јuti, te bi ga pobeda u Mičigenu ili Pensilvaniji dovela na prag Bijele kuće. Trenutno stanje je 244:209 u elektorskim glasovima za Trampa, prema podacima koje je objavi “NBC”.

05:24 – Muk u Hilarinom štabu

05:10 – Treća ključna (sving) država ide u ruke Trampa!

Donald Tramp nastavlja da zadaje udarce Klintonovoj. Nakon Ohaja i Floride, osvojio je i Sjevernu karolinu, još jednu od tradicionalno neodlučnih država, koja nosi 15 elektorskih glasova!

Izvor: Blic/agencije