Visoki sudski i tužilački savjet BiH ocijenio je da raniji i aktuelni istupi zvaničnika u BiH, kao i susjednih zemalja u vezi sa hapšenjem osumnjičenih za ratne zločine, između ostalih i za hapšenje na području Orašja, predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa BiH i njegovih institucija, posebno Tužilaštva i Suda BiH.

VSTS vjeruje da pravosudne institucije u BiH neće podleći bilo kakvoj vrsti pritisaka i očekuje od svih nosilaca pravosudnih funkcija da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, obezbjeđujući jednak kvantum i kvalitet prava svim licima protiv kojih se vodi krivični postupak, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske, polne ili bilo kakve druge pripradnosti, kao i satisfakciju svim žrtvama.

VSTS BiH podsjeća da je jedan od ciljeva procesuiranje predmeta radnih zločina osiguranje pravde i poštovanja za sve žrtve proteklog rata i osuda za sve zločine i njihove počinioce.

Kako bi realizovali ovaj cilj, VSTS očekuje podršku svih međunarodnih institucija, prije svih EU i njenih članica, jer smatra da će zajednički napori na realizaciji ovog cilja imati veliki uticaj na razvijenje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje u svim oblastima, pa tako i u oblasti pravosuđa.

VSTS je pozvao sve da prije ocjene tekućih krivičnih postapaka u BiH, a posebno predmeta vezanih za ratne zločine pažljivo razmotre sve implikacije koje takve reakcije mogu da imaju na percepciju žrtava ratnih zločina, integritet i nezavisnost pravosuđa u BiH i povjerenja građana u pravosudni sistem.

Na današnjoj sjednici članovi VSTS-a pokrenuli su i raspravu o istupima zvaničnika Hrvatske povodom hapšenja bivših pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratnih zločin nad Srbima na području Orašja.

Izvor: Srna