Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će narednih sedmica ponovo biti aktuelizovano pitanje prodaje akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, kada će se vidjeti da li će kompanija “Arselor Mital” biti spremna na saradnju.

Đokić je napomenuo da se Republika Srpska proteklih mjeseci, pa i godina, pažljivo odnosila prema ovom pitanju, odnosno da nije donosila odluke “preko koljena”.

“Uvijek smo imali u vidu i njihove stavove, ali došao je trenutak da stavimo interese Republike Srpske iznad svega”, poručio Đokić.

On je dodao da je i neraspodjela dobiti jedan od ozbiljnih razloga zbog kojih Vlada Srpske smatra da treba doći do promjena u organizaciji poslovanja “Arselor Mitala” i zbog čega je odlučeno da proda akcije RŽR.

“Smatramo da će na taj način biti ojačana konkurentnost u radu ove kompanije i da će se određene aktivnosti u `Arselor Mitalu` i `Mitalu` početi mijenjati u odnosu prema njihovoj djelatnosti na prostoru Republike Srpske”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da bi volio da “Mital” donese odluku o raspodjeli dobiti.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prodaji svojih akcija u RŽR-u “Ljubija”, ali je ta odluka u dva navrata /početkom 2014. i ove godine/ povučena sa dnevnog reda Narodne skupštine Republike Srpske.

Za kupovinu državnog kapitala u RŽR “Ljubija” zainteresovani su “Arselor Mital” i “Izraeli investment grup” i oba ponuđača su do 1. jula dostavila Vladi Republike Srpske nove ponude.

 Biće novih razgovra o gasu

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da način na koji “BH gas” vidi buduću politiku gasifikacije u BiH i tržište gasom nije dio politike koju zastupa Republika Srpska.
Đokić je dodao da će o ovom pitanju biti potrebno još usaglašavanja, te najavio da će u naredne dvije sedmice biti novih sastanaka.

On je poručio da Republika Srpska, bez obzira na to šta neko od nje očekuje, ne može izlaziti iz ustavom i zakonom propisanih nadležnosti.

“Republika Srpska ima Zakon o gasu, FBiH nema. Srpska ima Strategiju razvoja energetike u kojoj je oblast gasa jasno tretirana. Mi participiramo i u evropskoj politici Energetske zajednice na primjeren način, na način da se rukovodimo ustavom, zakonima i nadležnostima”, istakao je Đokić.

On je naveo da Republika Srpska izmiruje svoje obaveze po osnovu ino duga koje je imala bivša Јugosalavija.

“Svake godine u budžetu imamo sredstva koja su namijenjena za finansiranje međunarodne obaveze nastale i po osnovu naših aktivnosti i po osnovu obaveza iz bivše Јugoslavije, a koje pripadaju Republici Srpskoj”, zaključio je Đokić.

Izvor: SRNA