Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da lider SDA Bakir Izetbegović ima ozbiljan problem sa svojom pozicijom jer nije ostvario dobar rezultat na lokalnim izborima.
Dodik je naglasio da je SDA izgubila Srebrenicu i još nekoliko važnih opština, a da situaciju dodatno komplikuje to što nisu ostvarene želje i ciljevi /turskog predsjednika/ Redžepa Tajipa Erdogana, kojeg Izetbegović naziva ocem nacije, u pogledu izbora u SAD.

“U tom pogledu, logično je da sa stanovišta gubitnika skrene javnu debatu i političku pažnju na Republiku Srpsku i lično mene. Meni to već odavno ne smeta. Što se tiče Bakira Izetbegovića, on me već odavno zabavlja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ga lično nisu uplašile Izetbegovićeve izjave da se sam promijeni ili da će biti promijenjen, niti ih je doživio kao prijetnju, ali da drugi jesu to doživjeli kao prijetnju.

Komentarišući reagovanja u vezi sa hapšenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i izjave Izetbegovića da bi drugačije bilo da je znao da će se to desiti, Dodik je istakao da mnogo dokaza govori o umiješanosti SDA kao političke partije u rad pravosuđa, kao i da je ranije svoje prve ljude instalirala u pravosuđe, pa čak i Ustavni sud BiH.

On je ocijenio da se SDA “veoma petlja” u rad pravosuđa, dodajući da o tome najbolje svjedoči ova Izetbegovićeva izjava.

“Mislim da su sve te akcije dosta zakasnile, morale su biti prije sprovedene, a govore koliko smo bili godinama unazad u pravu kada smo tražili da se zločini nad Srbima procesuiraju, ali i da su znali da postoje i da ništa nisu preduzeli”, istakao je Dodik i izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su ova hapšenja zakasnila, da se radi na način na koji se radi.

On je rekao da mu je jasno da bošnjački političari, ali i učesnici u pravosudnom sistemu računaju na faktor vremena, u kojem se podrazumijeva da će nestati svjedoci ili nešto drugo, te se s toga ništa ni ne procesuira kada je riječ o zločinima nad Srbima, što je za svaku osudu.

“Učešće SDA kao političke partije u kreiranju politički motivisanog pravosuđa već je vidljivo, na kraju krajeva juče je Izetbegović rekao da ću ja sam biti predmet pravosudnih institucija na nivou BiH, što govori o tome da on to kreira ili ima saznanja o nečemu što trube već godinu i po dana da će nešto učiniti, a za šta nemaju osnova”, tvrdi Dodik.

On je poručio da Izebegović mora objasniti svom biračkom tijelu zašto je izgubio izbore, a Srbima izjavu lidera SBB-a Fahrudina Radončića da je njegov otac naredio ubistvo srpskog svata, što je bio povod za oružani sukob.

“Kada to čujemo i saznamo i pravosuđe ocijeni o tome, onda bismo mogli biti politički partneri, jer izjave te vrste i činjenica da je Izetbegović onda kada je sjeo u stolicu člana Predsjedništav BiH rekao da će nastaviti politiku svoga oca, govori o čemu se ovdje radi”, naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu kardinala Vinka Puljića da bi eventualno formiranje trećeg entiteta u BiH značilo i zadiranje u teritoriju Srpske, Dodik je istakao da ninkakva prekompozicija BiH koja zadire u političke i teritorijalne kapacitete Srpske ne dolazi u obzir niti će ikada biti podržana.

“Mislim da se on /Puljić/ malo zanio i da to pitanje treba da ostavi ljudima i institucijama koje to treba da rade”, rekao je Dodik, ističući da Puljić nema pravo ni razloga da mijenja praksu u kojoj se vjerski lideri bave vjerom i ne miješaju se u državna i politička pitanja.

SRNA