Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku Ε‘est “migova 29” i kontingent oklopnih vozila – saznaju “Novosti”.

Prema informacijama iz drΕΎavnog vrha Srbije, o ovoj temi se iza zatvorenih vrata razgovaralo na nedavnoj sjednici mjeΕ‘ovitih komiteta za saradnju izmeΔ‘u dvije drΕΎave, iako su obje strane poslije sastanka objavile Ε‘tura i protokolarna saopΕ‘tenja.

Ovaj značajan potez lidera iz Kremlja, koji moΕΎe da dobije i geopolitičku aromu, ne znači da je rusko naoruΕΎanje praktično na pragu.Β  Sada se navodno očekuje i zvaničan odgovor predsjednika Srbije Tomislava NikoliΔ‡a i Vlade Srbije, a prepreka za realizaciju posla mogla bi da bude i predviΔ‘ena cijena remonta postojeΔ‡ih letjelica.

Naime, Moskva je navodno stavila na sto da je za popravku lovaca, koji su u upotrebi, i prateΔ‡e opreme neophodno oko 50 miliona dolara. To je srpskoj strani bilo skupo, pa je na scenu stupio ruski ministar odbrane Sergej Ε ojgu, koji je, kako se priča, uspio da snizi cijenu.

Sada je na potezu Srbija, koja mora paΕΎljivo da izvaΕΎe i ekonomsku računicu, ali i političke posljedice koje sa sobom nosi moguΔ‡a nabavka ruske ratne tehnike. Posao sa Rusijom bio bi epilog viΕ‘egodiΕ‘njih napora Srbije da, poslije tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju. Zastarjelo vazduhoplovstvo i sve bliΕΎi datum isteka resursa srpskim “migovima” najveΔ‡i su problem oruΕΎanih snaga Srbije.

SISTEM “BUK” PRESKUP

Na sastanku mjeΕ‘ovite komisije bilo je riječi i o nabavci PVO sistema “buk”, ali je procijenjeno da Srbija trenutno nije u stanju da izdvoji novac za ovu vrstu tehnike.

“Buk” je jedan je od najpopularnijih raketnih sistema za odbranu neba na svijetu. Njegova cijena, nezvanično, je oko 60 miliona dolara po jednom divizionu. Da bi Srbija trebalo da učini maksimum da realizuje ovaj posao smatra nekadaΕ‘nji komandant Ratnog vazduhoplovstva general Spasoje SmiljaniΔ‡.

On ističe da je jačanje Ratnog vazduhoplovstva sada jedan od najvaΕΎnijih drΕΎavnih interesa: “Srbija je vojno neutralna drΕΎava i tako se i ponaΕ‘a. Јedan od naΕ‘ih najvaΕΎnijih zadataka jeste jačanje oruΕΎanih snaga. Ukoliko su uslovi koje su ponudili Rusi realni, nema razloga da se posao ne zaključi”.

Vijek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019, Ε‘to znači da je posljednji čas da počne remont postojeΔ‡ih letjelica. Postoje i najave da Δ‡e se u budΕΎetu za 2017. godinu prvi put poslije viΕ‘e godina naΔ‡i i novac namenjen Ratnom vazduhoplovstvu.

Izvor: Novosti