Savez za promjene odlučio je da prekine svaku vrstu saradnje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovom strankom SNSD-om, jer, kako tvrde, predsjednik Republike je poručio svojim neistomišljenicima da će biti u tzv. crnim knjigama i da Vlada ne smije pomagati opštinama u kojima je vlast opozicija.

Predsjednik Milorad Dodik odgovara da su ovakvi istupi pokušaji gubitnika da opravadaju svoj poraz na lokalnom, ali i na bh. nivo vlasti. Da su očigledno zloupotrebili njegove izjave izrečene na partijskom sastanku u kojima je rekao da SNSD ne smije podržavati bivše članove koji su prešli u druge stranke. Dodik poručuje – nikome od načelnika opozicije nije zatvorena nijedna institucija Srpske, a ni put razvoja, što je i potvrdio dogovorima u Kini o ulaganjima u izgradnju autoputa u Bijljini, Termoelektrani u Gacku i Bolnici u Doboju.

Zbog navodnih crnih knjiga, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio da SZP prekida saradnju sa predsjednikom Miloradom Dodikom i SNSD-om. Dodika je nazvao diktatorom, uz najavu, da će opozicija preduzeti radikalne mjere kako bi, kako kaže, vratila demokratiju u društvo.

– Ako Dodik, Vlada Srpske i SNSD u Republici Srpskoj žele radikalizaciju odnosa, dobiće to – kaže Govedarica.

Dodik pita da li Govedarica misli da je radikalizacija odnosa prema opozicionim opštinama i njegov nedavni boravak u Kini gdje je dogovorio ulaganja u izgradnju bolnice u Doboju, autoputa u Bijenjini, Termoelektrane u Gacku – u opštinama gdje su načelnici iz opozicije. Poručuje, da su još jednom pokazali da su gubitnici, a priču o tzv. crnim knjigama očigledno nisu razumjeli, jer niko nije spominjao blokade opština, već zatvoren odnos prema bivšim članovima SNSD-a koji su prešli u neke druge stranke.

– Nikome od načelnika iz opozicije nije zatvorena nijedna institucija. Rekao sam da SNSD na lokalnom nivou ostaje zatvoren i da neće pomagati u formiranju većine i govorio sam da onaj koji iz SNSD kao odbornik ode u neku drugu stranku da će za nas niti odmetnik i da sa njim ne želimo da imamo saradnju i komunikaciju – rekao je Dodik.

U opoziciji tvrde da su od 2012. godine opozicioni načelnici suočeni sa blokadom.

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, kaže da su “već navikli da budu opštine drugog ili trećeg reda.”

Ovu priču demantuje gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić, navodeči, da nikada ni na jednoj sjednici Gradskog odbora nije bilo riječi o ovome.

Dodik podsjeća, da je Govedarica imao priliku da se sa njim sastane i razgovara o svim temama, što je odbio. Umjesto toga, otišao je na sastanak kod Izetbegovića i potvrdio da nastavlja da vodi politiku svojih prethodnika.

Govedarica kaže da na sastanak neće doći, a najavljenu sjednicu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa načelnicima opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije, vidi kao pokušaj pravdanja. Dodik podsjeća da Vlada nastavlja da ulaže u sve opštine u Srpskoj.

RTRS