Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Dalibor Ivanić najavio je danas da će na području koje pokriva ovaj centar od 17. do 19. novembra biti provedena akcija pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja i vožnju pod dejstvom alkohola.
“Specifikum ove akcije je kontrola skupocjenih vozila visoke klase i kontrola vozila koja imaju nedopušteno postavljene folije na staklu”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je u oktobru na području CJB Prijedor zabilježeno 2.309 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili za devet odsto više nego lani u istom periodu, te 76 saobraćajnih nezgoda, od kojih su tri sa smrtno stradalim licima.

“Upravo iz tog razloga smo naložili pojačanu kontrolu saobraćaja od 10. do 30. novembra sa akcentom na kretanje biciklista i pješaka van naseljenog mjesta, u uslovima smanjene vidljivosti odnosno u večernjim časovima. Svaki dan je u upotrebi i `dual radar` koji samostalno evidentira prekršaj prekoračenje brzine kretanja i nastavićemo sa akcijama kontrole saobraćaja, pogotovo u dane vikenda”, istakao je Ivanić.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti dobro.

“Smatramo da smo postigli zadovoljavajuće rezultate po svim linijama rada i cijenimo da ćemo takav trend zadržati i u narednom periodu”, dodao je Ivanić.

CJB Prijedor u oktobru je evidentirao 98 krivičnih djela ili za 21,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu je 87,5 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 92 odsto.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 46 prekršaja i nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

SRNA