DNK optuženih Vladana Malića, Gorana Paraša, Olega Bande i Željka Inđića nađeni su u zelenom “audiju A6”, koji su razbojnici koristili tokom oružane pljačke 617.000 maraka, potvrdio je specijalista za DNK analizu iz Beograda Dušan Keckarević.

Veštak je danas u banjalučkom Okružnom sudu precizirao da je DNK Malića i Paraša otkriven na grliću plastične flašice “Akvaviva” nađene u autu, a DNK Bande na menjaču i vozačevim vratima “audija”.

Parašev biološki trag nađen je na naslonjaču za glavu na suvozačevom mestu, a Inđićev na zadnjim desnim vratima automobila. Keckarević je tokom svedočenja izjavio da prah iz protivpožarnog aparata, kojim je bila polivena unutrašnjost audija, ne predstavlja prepreku da se dođe do bioloških tragova.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva, Vladan Malić (32) bio je organizator zločinačkog udruženja koje je u septembru prošle godine opljačkalo 617.000 maraka iz blindiranog vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka-Gradiška.

Članovi grupe bili su specijalci Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoši i Goran Paraš (27) iz Banjaluke, te „civil“ Oleg Banda (30). Njihovi saučesnici bili su i specijalci Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, te radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić (29) koji su u međuvremenu priznali krivicu. Tokom suđenja Tužilaštvo je izvelo i poslednji materijalni dokaz – snimak pljačke koje su zabeležile kamere na blindiranim vozilima.

Tragovi se ne mogu sakriti

Veštak za DNK analizu Dušan Keckarević objasnio je da fantomke i rukavice mogu smanjiti, ali ne i sprečiti DNK tragove koje ljudi bukvalno rasipaju oko sebe.

– Ako je neko i nosio rukavice ili kape tokom pljačke vi ne znate šta se dešavalo pre toga, da li se neko u autu počešao po glavi, da li tečno priča pa su njegovi tragovi ostali na volanu, da li je rukavice stavio posle ulaska u auto i slično – naveo je Keckarević.

EuroBlic