Evropske zemlje, njih 15, pridružile su se inicijativi Njemačke, koja zagovara novi sporazum o kontroli oružja sa Moskvom.

To je izjavio njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

“Sigurnost Evrope je u opasnosti. Koliko god da su trenutno teški odnosi sa Rusijom, potrebno nam je više dijaloga”, rekao je Štajnmajer njemačkom listu “Velt”, prenosi Rojters.

Štajnmajer, socijaldemokrata koji je kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Njemačke na izborima sljedeće godine, prvi put je o potrebi novog sporazuma sa Moskvom o kontroli oružja govorio u avgustu navodeći da je on neophodan kako bi se izbjegla eskalacija tenzija u Evropi.

Od tada se 15 zemalja, članica OEBS-a, pridružilo toj inicijativi – Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Švajcarska, Češka, Španija, Finska, Holandija, Norveška, Rumunija, Švedska, Slovačka, Bugarska i Portugal.

Te zemlje planiraju o toj inicijativi da razgovaraju na marginama OEBS sastanka koji će biti održan 8. i 9. decembra u Hamburgu.

Štajnmajer je osudio rusku aneksiju Krima i podršku Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini, navodeći da takvi postupci “potkopavaju delikatne veze povjerenja koje su uspostavljane godinama” i stvaraju prijetnju da se pokrene nova trka u naoružanju i pozvao zemlje da se pridruže inicijativi o kontroli oružja.

“Imamo odgovornost da ne ostavimo nijedan kamen neprevrnut u našim naporima da povećamo bezbejdnost i mir”, rekao je Štajnmajer za “Velt”.

Štajnmajerovu inicijativu kritikovale su SAD, koje su navele da Rusija nije ispunila ni postojeće sporazume i ugovore.

Izvor: TANЈUG