Završna manifestacija šestog po redu „Dana fudbala“ u organizaciji  Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog Žurnala uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske biće održana u banjalučkom hotelu „Bosna“ u Banjaluci, u srijedu, 25. januara 2017. godine sa početkom u 12 časova.

 

Ovo je odlučeno na današnjoj prvoj sjednici žirija sastavljenog od eminentnih sportskih novinara i predstavnika organizatora koja je održana u konferencijskoj sali Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Na prestižnoj manifestaciji koja je svojevrsni fudbalski zaštitni znak ovog dijela Evrope tradicionalno biraju se laureati u pet kategorija – najbolji fudbaler, najperspektivniji igrač, najbolji trener, najbolji fudbalski radnik i najbolji sudija Republike Srpske, a ovaj put biće do za godinu koja je na izmaku. Biće dodjeljene i dvije specijalne nagrade za životno djelo „Doktor Milan Jelić“, kao i internacionalna nagrada Zlatna povelja „Miljan Miljanić“ koja se dodjeljuje za fudbalska ostvarenja i poduhvate, odnosno minuli rad u fudbalu.

Takođe, na današnjem sastanku je dogovoreno da godišnja nagrada za najboljeg fudbalera Republike Srpske od ove godine nosi ime Velimira Sombolca. Na taj način u Republici Srpskoj se želi sačuvati uspomena na olimpijskog pobjednika iz Rima 1960. godine.

-Velimir Veljo Sombolac je ostavio dubok trag u fudbalu bivše Jugoslavije, beogradskog Partizana, ali i Fudbalskog saveza Republike Srpske kao prvi selektor omladinskih reprezentacija i čovek koji je iškolovao mnoge igrače. Na ovaj način želimo da sačuvamo uspomenu na njega – istakao je Tomo Marić, predsjednik žirija.

Članovi žirija su na prvom sastanku dogovorili okvire po kojima će raditi, usvojen je i prijedlog Pravilnika o prijedlozima i izboru laureata manifestacije „Dan fudbala“.

Kompletnu akciju „Dan fudbala“ i sve aktivnosti organizatora i članova žirija budno će da prati banjalučka „RMD produkcija“, a sve informacije vezano za ovu prestižnu akciju FSRS, Žurnala i Ministarstva porodice, omladine i sporta biće emitovane i na beogradskom „SOS kanalu“.

Naredna sjednica je zakazana za srijedu, 14. decembar 2016. godine u 11 časova na istom mjestu i na njoj bi trebalo da budu definisani prijedlozi kandidata za nosioce nagrada za 2016. godinu. Fudbalski savez Republike Srpske u okviru manifestacije „Dan fudbala“ zadržava pravo da pojedincima na ime zasluga i minuli rad u fudbalu dodjeli i najviše priznanje Saveza – Zlatnu plaketu.

DOSADAŠNJI DOBITNICI

NAJBOLJI FUDBALER „VELIMIR SOMBOLAC“

  1. Branislav Krunić (Borac, Banjaluka)
  2. Zoran Kokot (Slavija, Istočno Sarajevo)
  3. Zoran Nikić (Radnik, Bijeljina)
  4. Davor Arnautović (Podrinje, Janja)
  5. Siniša Radoja (Rudar Prijedor)

NAJPERSPEKTIVNIJI IGRAČ

  1. Aleksandar Nikolić (Radnik, Bijeljina)
  2. Srđan Grahovac (Borac, Banjaluka)
  3. Fedor Predragović (Borac, Banjaluka)
  4. Miloš Aćimović (Leotar, Trebinje)
  5. Jovo Lukić (Sloga, Doboj)

NAJBOLJI TRENER „ILIJA MILJUŠ“

  1. Vlado Jagodić (Borac, Banjaluka)
  2. Darko Nestorović (Radnik, Bijeljina)
  3. Borče Sredojević (reprezentacija BiH)
  4. Vinko Marinović (Kozara, Gradiška)
  5. Slavko Petrović (Radnik, Bijeljina)

FUDBALSKI RADNIK „ILIJA PANTELIĆ“

  1. Milorad Sofrenić (Bijeljina)
  2. Radislav Kundačina (Trebinje)
  3. Zlatko Spasojević (Doboj)
  4. Svetozar Evđić (Šamac)
  5. Dragomir Ilić (Banjaluka)

NAJBOLJI SUDIJA

  1. Ognjen Valjić (Banjaluka)
  2. Sreten Udovičić (Prijedor)
  3. Dalibor Drašković (Istočno Sarajevo)
  4. Dragan Petrović (Banjaluka)
  5. Dragan Skakić (Gradiška)

NAGRADA „MILAN JELIĆ“

  1. Božo Spasojević (Doboj)
  2. Mitar Lazić (Novi Grad)
  3. Velimir Sombolac (Gradiška)
  4. Ratko Radovanović (Bijeljina)
  5. Dragan Kulina (Istočno Sarajevo)

NAGRADA „MILJAN MILJANIĆ“

  1. Safet Sušić (reprezentacija BiH)
  2. Milorad Mažić (Srbija)
  3. U-20 reprezentacija Srbije