Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je od uspostavljanja Suda i Tužilaštva BiH, mimo Ustava, bila jasna namjera da se disciplinuje Republika Srpska i kriminalizuje sve u Srpskoj, te da je riječ o “puzajućoj sječi” svih važnih Srba u Srpskoj.
“Danas imate opšte istrage u Republici Srpskoj svega i svačega. Danas je strah od tužilaštva i toga šta rade muslimani”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentarišući inicijative o referendumu o radu pravosuđa BiH, Dodik je naveo da su Sud i Tužilaštvo BiH namješteni da sude Srbima za navodne ratne zločine, da ne presuđuje za druge, a da sve Srbe, koje nisu uspjeli, po njima, “da ogreznu u ratnom zločinu”, naprave lopovima i kriminalcima, zato što su živi i zato važni u nečemu.

Dodik je rekao da je “udareno” na 10 najvažnijih firmi u Srpskoj, na firme iz finansijskog sektora kao što je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, kao i na najvažnije kompanije u realnom sektoru poput “Integral inženjeringa”, gdje se 10 godina “ne skidaju” sa istrage na jednom predmetu.

“Završite jednom! Kako je moguće da nešto traje 10 godina u istrazi, je li ima ili nema odgovornosti? Međutim, oni to drže stalno. NJima nije najvažnije da presude, nego da drže atmosferu stalnog progona”, ocijenio je Dodik.

On je naveo da je to isto ono što su Turci radili u Srbiji, kada su jednog dana odlučili da sijeku sve knezove.

“To je ova puzajuća sječa svih važnih Srba u Republici Srpskoj. Naravno, nađe se nekoliko njih, među nama, koji odu tamo i to je stara srpska priča, odu tamo i stave se i budu njima servilni `viza vi` neke univerzalne borbe protiv ovog ili onog”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ti isti propuštaju to da im sada vršljaju mudžahedini, kojih je sve više u BiH.

“Okrenite se i vidite koja je danas najvažnija tema u Sarajevu – masovno useljenje Arapa. Eno sada prave istragu. Kada sam ja rekao prije tri godine da je plan da se izgrade kuće i naselja koje će uvesti u BiH 100.000 ili 500.000 ljudi iz tog svijeta, onda su rekli da sam ja nacionalista. Pa što se vi sada borite protiv toga?”, rekao je Dodik.

On je naveo da se sada u Sarajevu “bore da li je legalno nabavljena neka kuća”.

“Pa nije nabavljena, a 700 kuća koje su Arapi napravili i kupili u okolini Sarajeva sada se procesuira pred sudovima. A kada mi, Srbi, to ukažemo, onda smo nacionalnisti i odmah krene ta vrsta priče protiv nas”, naveo je Dodik.

On je istakao da Srpska to neće da trpi i da nalazi načina na koji će se boriti.

“Nama je problem što imamo podijeljenost i što su se Srbi, koji su sad u zajedničkim insitucijama BiH, odmetnuli od Republike Srpske i tamo vrše najbezočniju izdaju i što su se stavili u funkciju Bakira Izetbegovića, a ne Srpske. Ali i to će proći. Ništa nije za vijek i vjekova”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da će izbori biti 2018. godine i da vjeruje da će narod to razumjeti i izabrati strukturu koja može da odbrani Republiku Srpsku.

“U tom pogledu, jaka Republika Srpska ima pravo na svoj život, a nejaka Republika Srpska biće predmet mešetarenja mnogih”, upozorio je Dodik, dodavši da je on “svaki dan za neki referendum”.

Dodik je naveo da je nekadašnji otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil, kada je odlazio, napisao na svom “Tviter” nalogu da odlazi nezadovoljan zato što je vladajuća muslimanska partija /SDA/ poklopila pravosuđe u BiH i da to ne vodi nigdje dobrom.

“A kad mi to kažemo, odmah se ujedine svi, i međunardna zajednica. Ali, oni uvijek kažu stvari kada odlaze, neće tokom mandata. Svi kada odu razočarani su sa BiH, svi kažu da smo bili značajno u pravu. Ali, naravno, politika njihovih vlada se ne mijenja svaki dan i to možemo da razumijemo”, rekao je Dodik.

SRNA