SDA ne odustaje – i sinoć je Glavni odbor ove stranke bio isključiv: predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak! U zemlji apsurda, kako mnogi zovu Bosnu i Hercegovinu, na ovakvo miješanje u pravosudni sistem, glas su podigli samo u Republici Srpskoj. Ko će od sedam kandidata biti novi predsjednih bh. Suda – odlučivaće se naredne sedmice, isključivo prema zakonu i kvalitetu kandidata, uvjeravaju u VSTS.

Ultimativni zahtjev SDA izrečen je po ko zna koji put – predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak i niko drugi. Da li SDA i Bakir Izetbegović tako zamišljaju demokratsko društvo i nezavisno pravosuđe ili se ovo treba nazvati pravim imenom “pokušaj erdoganizacije BiH”.

“Pozicija predsjednika Suda BiH pripada Bošnjacima iz razloga da bi se osigurala zakonska odredba proporcionalnosti konstitutivnih naroda. Svaki drugi pristup bio bi ponižavajući za bošnjački narod”, izjavio je predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Izgleda da računica bošnjačkoj SDA i ne ide najbolje. O kakvoj to proporcionalnosti konstitutivnih naroda govore kada su već dvanaest godina predsjednik i zamjenik Suda BiH Bošnjaci, kao i aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH.

Predstavnici druga dva naroda uspješno su uklanjani iz bh.pravosudnih institucija. Vladari Suda i Tužilaštva BiH, oni koji postavljaju sudije, tužioce i kreiraju politički motivisane i montirane procese, kako u Federaciji tako i u Srpskoj, su OBA, SDA i njihov vođa Bakir Izetbegović -poručuje predsjednik Milorad Dodik. Istog mišljenja je bio i bivši otpravnik poslova američke ambasadi Nikolas Hil, kaže Dodik.

“Hil, koji je tri godine upravljao američkom ambasadom kao otpravnik poslova, kada je odlazio iz BiH napisao je da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH jer su oni pod direktnim političkim uticajem i kontrolom vladajuće bošnjačke partije tj. SDA. Dovoljno je da odete na njegov tviter nalog i to možete fino pročitati”, kaže Dodik.

Osim što ne znaju prebrojati svoje kadrove, SDA slučajno ili namjerno zaobilazi i zakon. Zakon o VSTS jasno kaže da ne postoji bilo kakva zakonska obaveza koja ukazuje na nacionalni raspored rukovodilaca pravosudnih institucija na nivou BiH. Izetbegovićeve i izjave SDA predstavljaju direktni pritisak na rad VSTS i na nezavisnost pravosuđa u BiH. Novi predsjednik Suda BiH neće biti biran prema nacionalnoj pripadnosti, željama i zahtjevima bilo kojeg političara ili političke stranke – poručuje predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

“Posljednje izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i zaključke Glavnog odbora SDA vidim kao pritisak na nezavisnost VSTS, a time i na nezavisnost pravosuđa u BiH. Ovakve izjave su nedopustive i neprimjerene bilo kojoj demokratskoj zemlji i principu podjele vlasti. Međutim, siguran sam da VSTS, kao krovna institucija koja je garant nezavisnosti pravosuđa u BiH, neće podleći bilo kakvoj vrsti političkih pritisaka i da će na konkursu biti izabran najbolji kandidat”, rekao je Tegeltija.

Da je pritisak prisutan i da je nedopustivo da se političari miješaju u odluke pravosudnih institucija, mišljenja su čak i pojedini članovi SDA. Sadik Ahmetović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, je oštro kritikovao zaključke Stranke demokratske akcije u vezi sa novim predsjednikom Suda BiH, nazvajući ih nezrelim.

“Zaključak vezan za poziciju predsjednika Suda u kojem se kaže da to mora biti Bošnjak politički je nezreo i sigurno može dovesti do urušavanja i destabilizacije VSTS, a i Suda BiH”, rekao je Ahmetović.

Koja je to mjera za SDA odgovarajuća? Možda ona u kojoj oni postaju ultimativni vlasnici pravosuđa u BiH. Zaboravljaju da je VSTS kao krovno tijelo svih pravosudnih institucija u oba entiteta i Brčko distriktu garant nezavisnosti pravosuđa i da Savjet mora da kreira pravičnu pravosudnu politiku u kojima nema mjesta pojedinačnim apetitima političkih partija.

RTRS