Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je Јutarnji program naše televizije da Republika Srpska ima ustavnopravni osnov za uspostavljanje svog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

– Ovaj savjet bio bi samostalan pravosudni organ koji bi se sastojao od Suda i Tužilaštva i omogućio nepristrano i samostalno pravosuđe – istakao je Dmičić.

On je naglasio da Srpska želi da vrati nadležnosti koje su u skladu sa izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Republika Srpska svojom aktivnošću, odnosno formiranjem VSTS-a, želi da vrati sve ono što joj izvornim Dejtonom pripada – ističe Dmičić.

Dmičić je rekao da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o Visokom sudskom tužilačkom savjetu Republike Srpske kojim se predviđa osnivanje VSTS-a Srpske, te uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Nadležnosti VSTS-a Srpske uključuju, između ostalog, imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, te obuhvataju javne tužioce u Srpskoj i njihove zamjenike.

Propisano je da je Savjet samostalan i nezavisan organ u Srpskoj, koji se sastoji od Sudskog i Tužilačkog odjeljenja, a imaće 11 članova i svojstvo pravnog lica. Finansiraće se iz budžeta Srpske i ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno, efikasno i profesionalno pravosuđe.

Autor: RTRS