Stav Bakira Izetbegovića da Bošnjak mora biti novi predsjednik Suda BiH direktna je potvrda da su Sud i Tužilaštvo BiH centrale za političku likvidaciju njegovih neistomišljenika, prije svega iz Republike Srpske i srpskog naroda, ocijenio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik za Srnu.

Intervjui sa kandidatima za predsjednika suda obavljeni su u danas VSTS-a. Predsjednik Savjeta Milan Tegeltija poručio je da neće podleći pritiscima.

Nelegalno pravosuđe BiH okupirao je lider SDA Bakir Izetbegović i ono mu služi kao sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Stavove SDA da Bošnjak mora biti predsjednik Suda BiH, nazvao je još jednom potvrdom da su Sud i Tužilaštvo centralno mjesto za političku likvidaciju neistomišljenika.

– Ukoliko bi bio izabran predsjednik Suda BiH iz reda drugih naroda, Izetbegović bi ostao bez snažnog oružja kojim već godinama pokušava da disciplinuje svoje protivnike, urušavajući i ono malo povjerenja u, ionako, devastiranoj BiH – kaže predsjednik Srpske.

Stav Vlade Srpske jasan:Nedopustivo je da se SDA o ozbiljnim pitanjima bavi na neozbiljan način – nema nacionalnog ključa u izboru novog predsjednika Suda BiH.

– Insistirati kako neku poziciju ima neka nacionalnost postaje vrlo čudno. Ono što je važno jeste da čujemo da smo imali priliku da čujemo razne primjedbe iz različitih strana, različitih aktera na rad pravosudnih institucija na način kako su neke pravosudne institucije privatizovane, ja bih voljela da se taj dio istraži – naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

A da li će iko iz bh. pravosuđa istražiti medijske navode da je OBA produžena ruka Izetbegovića, i da je njen osnovni zadatak da montira političke procese, bira i postavlja sudije i tužioce, ali i da prisluškuje, kako nezvanično saznajemo, kandidate za predsjednika Suda BiH sa ciljem njihove diskreditacije, po već viđenom receptu, kao u slučaju nekadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina – umjesto demantija iz OBA poruka – ne znamo šta je radilo prethodno rukovodsto.

– Te stvari koje govorite su se dešavale u ranijem periodu, šta se to dešavalo ja ne mogu preciznije da vam odgovorim – istakao je Trifko Buha, zamjenik direktora OBA.

Kratkog pamćenja je izgleda i tužilac Dubravko Čampara. Zaboravio je da je član Glavnog odbora SDA, iz koje je jasno poručeno da Bošnjak mora biti predsjednik Suda. Njega i njegovog brata Aljošu federalni mediji najčešće su navodili kao glavne lobiste za novog predsjednika suda. Spekulisalo se da će, ne uspiju li izlobirati Bošnjaka, Dubravko Čampara biti nagrađen mjestom glavnog tužioca.

– Јa niti sam u VSTS, niti biram bilo koga niti moj brat bira bilo koga. Što se tiče glavnog tužioca, ja se sigurno neću prijaviti – poručio je Čampara.

Da pristisak SDA i Bakira Izetbegovića na VSTS neće uspjeti – jasan je bio i predsjednik Savjeta Milan Tegeltija. U više navrata demantovao je tvrdnje bošnjačke partije da će biti prekršen zakon ne bude li izabran Bošnjak za predsjednika. I nakon svega, ministar bezbjednosti Dragan Mektić namjerno, ili slučajno, ne zna ko to vrši pritisak na krovnu pravosudnu instituciju.

– Ako je gospodin Tegeltija rekao da se na njega vrši pritisak, nije korektan i nije pošten. Zašto? Zato što je rekao da se vrši pritisak, a nije rekao ko – kaže Mektić.

Bolje informisani su u Ministarstvu pravde Srpske, ali i u SBB-u. Poručuju, pritisci su nedopustivi. Ministar Kasipović kaže – zakon je jasan, predsjednik Suda BiH bira se po stručnosti, a ne po nacionalnosti.

– U tim kriterijima nigdje nisam vidio da je nacionalna i etnička pripadnost bitan uslov. Mislim da je za BiH i za njene građane i narode najpreče i najvažnije da se definitivno izabere najbolji – naglasio je Kasipović.

I šef Misije OEBS-a Džonatan Mur, upozorio je da nosioci pravosudnih institucija moraju biti profesionalci i donositi odluke bez sukoba interesa. Republičke organizacije prositekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u otvorenom pismu podsjećaju da je 12 godina Sudom upravljao Bošnjak i da tada nije bilo riječi o narušavanju koncepta konstitutivnosti naroda. Strahuju da će biti nastavljena praksa Suda BiH – da procesuira i osuđuje samo Srbe.

RTRS