Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić jedini je poslanik iz Republike Srpske koji je glasao protiv inicijative SNSD-a da se na sjednici Predstavničkog doma raspralja o smjeni od danas predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

Poslanici SNSD tražili su da se u dnevni red uvrsti odluka o razrješnju Džaferovića sa funcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Smatraju da je pretežak teret njegove ratne prošlost. Nakon što njihov zahtjev nije dobio podršku poslanici SNSD su napustili sjednicu.

Tužilaštvo BiH krajem 2015. godine podiglo je optužnicu protiv bivšeg komandanta III korpusa tzv. Armije RBiH Sakiba Mahmuljina. Sudi mu se po komandnoj odgovornosti za iste zločine za koje je bivši potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo optuživao nekadašnjeg načelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića. Ipak, u Tužilaštvu BiH su u martu 2015. odlučili da istragu protiv Džaferovića ne sprovode. Šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac smatra da je to dokaz uticaja SDA na pravosuđe BiH. Zbog toga su kaže Košarac ponovo zatražili smjenu Džaferovića.

– To nas vrijeđa i smatramo da nas takva osoba ne može predstavljati, kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Od poslanika iz Republike Srpske, čini se da tako misle samo u SNSD-u. Ostali, nisu bili u sali, nisu glasali ili su se suzdržali. Ipak, samo je zamjenik predsjedavajućeg i poslanik SDS Mladen Bosić bio protiv da se uopšte raspravlja o Džaferovićevoj smjeni. Lopticu je kasnije prebacivao u teren SNSD-a.

– Nije im smetalo da budu u vlasti ni sa Džaferovuićem ni sa Cikotićem, ni sa bilo kim drugim osumnjičenim za ratne zločine. Ovdje se ne radi o ratnom zločinu već produbljivanju krize, ističe Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDS).

– Imamo dilemu ili je Mladen Bosić i dalje ostao sam u ideji da negira interes Republike Srpske i evo javno iznesene stavove određenih organzacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata ili ovi drugi mijenjaju svoj politički kurs ili su se priklonili Vukoti Govedarici ili su u fazi premišljanja, poručio je Košarac.

Od danas predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović podsjetio je na odluku o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH protiv njega. Poput Bosića optuživao je SNSD da stvara krizu i da kupe političke poene.

– To nema nikakve veze samnom, ali ide preko mojih leđa i ovo je politička tortura prema meni koja se sprovodi od strane SNSD-a, kaže Džaferović.

Slučaj Džaferović bio je i ispit vlasti na nivou BiH. Protiv prijedloga SNSD-a bilo je ukupno 18 glasova, ali ne i svih poslanika većine. Na glasanju nisu bili Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović koji su već dugo u hladnom ratu s rukovodstvom SDA. U HDZ-u su se gotovo svi suzdržali.

RTRS