Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je da srpski poslanici u ovom domu ne traže bojkot, već odgađanje sjednice, da bi se situacija vratila u ustavne okvire.

“Ne može niko, ni Bošnjaci, ni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sebi uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota, mi smo tu, poslanici su kompletno ovdje”, rekao je Bojić novinarima.

On je istakao da majorizacija jednog naroda nija dobra za BiH, zbog čega je zahvalio svima koji su na sjednici Kolegijuma skrenuli pažnju na to pitanje.

“Ništa ne tražimo posebno, osim da se vratimo u okvire Ustava i onoga što imamo prema poslovnicima i pravilima kada je riječ o poziciji srpskog naroda u BiH. Očekujem da će svi koji su mnogo odgovorniji za aktuelnu situaciju, a prije svega Predsjedništvo BiH, da je prevaziđu i razriješe”, rekao je Bojić.

On je napomenuo da je sve ono što su tražili srpski poslanici na današnjoj sjednici Kolegijuma moglo biti riješeno još juče da je bilo razumijevanja.

Bojić dodaje da je na sjednici Kolegijuma jedini uzdržan bio poslanik iz Demokratskog fronta, dok su svi ostali članovi zagovarali da sjednica bude odgođena.

“Sjednica se odgađa i biće održana, najvjerovatnije, sa narednom sjednicom. Biće održana kad se steknu uslovi i kad se vratimo u ustavno-pravne okvire”, poručio je Bojić.

Sjednica Predstavničkog doma BiH odgođena je za 7. mart. Sjednica Proširenog kolegijuma održana je tokom jednočasovne pauze koja je data na početku današnje sjednice Predstavničkog doma BiH kojoj nisu prisustvovali poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić zatražio je juče odgađanje današnje sjednice Predstavničkog doma, ističući da nema uslova za njeno održavanje u uslovima oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.

Izvor: SRNA/RTRS