Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da pravosuđe u BiH ima hrabrosti da pokrene velike procese i da će se to pokazati u vremenu koje dolazi.

Tegeltija je ponovio da je izborom Ranka Debeveca za predsjednika Suda BiH VSTS izabrao najboljeg kandidata.

“VSTS je posao uradio u skladu sa Ustavom, zakonom i svojim ovlaštenjima. Niko nije ugrožen i ničija prava nisu narušena. Izabran je najbolji kandidat na konkursu i tenzije sada treba smirivati kako bi novi predsjednik Suda BiH u miru mogao stupiti na dužnost i planirati posao”, rekao je Tegeltija novinarima u Mostaru.

Navode o bliskosti Debeveca sa određenim političkim opcijama, on je ocijenio kao medijske spinove s ciljem diskreditacije kandidata.

Tegeltija je uoči konferencije “Stanje i perspektive u pravosuđu”, koju u Mostaru organizuje VSTS u saradnji sa kancelarijom specijalnog predstavnika EU u BiH, rekao da je to nastavak prošlogodišnje konferencije koja se odnosila na situaciju u pravosuđu od 2003. godine do danas.

“Mnoge stvari od 2003. godine su se promijenile nabolje, a mnoge stvari se moraju popraviti. Ova konferencija treba napraviti presjek šta smo uradili od prošle godine i šta planiramo da uradimo u narednom periodu i cilj joj je trasiranje jednog puta ka pridruživanju EU”, rekao je Tegeltija.

On je kao pozitivne stvari u pravosuđu ocijenio to da je popravljen proces imenovanja kod ulaska u pravosuđe, a kao loše što nije dobro urađen proces ocjenjivanja i napredovanja u službi.

“Fale nam i kontrolni mehanizmi, njih nemamo u zakonu. Posljednje dvije godine imamo 55 disciplinskih postupaka, a šest nosilaca pravosudnih funkcija je razriješeno. Taj dio je najmanje uređen, a korektivni mehanizmi su nužni da bi se popravljale greške”, kaže Tegeltija.

Šef Odjeljenja za vladavinu prava u kancelariji EU Ričard Vud rekao je da konferencija služi da se napravi presjek stanja u sektoru pravde u BiH.

“Prošle godine na konferenciji je donesen set zaključaka koji se, uglavnom, odnose na pitanja iz oblasti vladavine prava koja su obuhvaćena reformskom agendom, a prvenstveno se velika pažnja pridavala nezavisnosti pravosuđa, odgovornosti i profesionalizmu u pravosudnom sektoru. U toku ove godine VSTS je uspješno implementirao određen broj preporuka, što je imalo direktan ujicaj na pozitivnu procjenu Evropske komisije na putu BiH ka njenom budućem članstvu u EU”, naveo je Vud.

On je naglasio da je nezavisno pravosuđe jedan od osnovnih stubova vladavine prava u svakom demokratskom društvu i da su politički uticaji nedopustivi u ovom sektoru.

“Nekonstruktivna kritika sama po sebi nije dobra i ona onemogućava da se stvari poboljšaju. Nekonstruktivna kritika direktno podriva povjerenje u pravosuđe dok konstruktivna kritika, potpomognuta konkretnim akcijama VSTS-a, doprinosi poboljšanju stanja. Vidjeli smo u posljednje vrijeme da VSTS čini pozitivne korake kako bi podržao ovaj proces i kako bi se nastavili pozitivni trendovi”, rekao je Vud.

On je istakao da će EU nastaviti da pruža podršku VSTS-u.

“Na ovom putu dosta napretka je već postignuto kroz postojeće procese, procese strukturnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU, ali i sprovođenje strategije za reformu pravosudnog sektora. EU će nastaviti da pruža tehničku i svaku drugu vrstu podrške za reforme u oblasti vladavine prava kako bi se što bolje identifikovali nedostaci i što prije otklonili nedostaci u ovim procesima”, kaže Vud.

On je napomenuo da EU pruža punu podršku nezavisnosti pravosuđa, uključujući i nezavisne procese imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Dvodnevnoj konferenciji u Mostaru, osim sudija i tužilaca iz BiH, prisustvuju i gosti iz zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog sektora, akademske, te međunarodne zajednice.

Izvor: SRNA/RTRS