Goran Stojić je jedini registrovani dimnjačar u prijedorskoj regiji

Četrdesetpetogodišnji Goran Stojić iz Prijedora već jedanaest godina uspješno radi posao dimnjačara. Zanat je “ispekao” kod tasta, a potom u Beogradu završio i licenciranu školu za dimnjačara. Završio je građevinsku školu, ali kako kaže, ne žali što se opredijelio da kruh zarađuje čisteći dimnjake, piše Anadolu Agency (AA).

“Zanat sam izučio kod starog majstora Vice Savića, a kad je on otišao u penziju preuzeo sam posao i nastavio. Imam i pomoćnike, a dimnjačarska radnja je registrovana i radimo u svim opštinama prijedorskog regiona”, kaže Stojić.

Priznaje da je potrebno mnogo više dimnjačara, ali ističe da ljudi izbjegavaju da otvaraju radnje, pa je mnogo više onih koji se upuštaju u ovaj posao, a nisu za njega adekvatno osposobljeni.

Posao je kako kaže i zanimljiv i težak.

– Strah od visine –

“Često dolazimo u dodir s vatrom, zapaljenim dimnjacima, a kada su u pitanju tako visoke temperature čovjek mora biti maksimalno priseban u svakom trenutku. Opasnost vreba i od velikih visina i klizavih krovova, pa se moramo čuvati padova. U ljetnom periodu nas muči veliki broj stršljenova u dimnjacima, a zna se kako oni mogu biti opasni. Svaki period u godini donosi sa sobom određene izazove, s kojima se dobro opremljen dimnjačar mora znati suočiti”, naglašava Stojić.

Anadolija