Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Ustavni sud Srpske funkcioniše u skladu sa zakonom za razliku od Ustavnog suda BiH koji ne funkcioniše, jer nema ni zakona, što je bitna razlika.Komentarišući tvrdnje potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da Ustavni sud Republike Srpske diskriminiše Bošnjake i Hrvate, Dodik je Srni rekao da nemaju nikakvu težinu ili značaj izjave Salkića, koji pokušava da sve probleme locira na Srpsku.

“Niti on /Salkić/ ima značaj u stranci, niti ima značaj njegovo lično mišljenje”, rekao je Dodik.

Dodik ističe da je Salkić u ime SDA zadužen da daje takve izjave i skrene pažnju, te napominje da je SDA u jednoj političkoj defanzivi i da im trebaju teme, da su ih dodatno destabilizovali lokalni izbori, te da njen lider Bakir Izetbegović “ima problema sa većinama na svim nivoima vlasti”.

“Jedini koji ih podržavaju u čvrstoj koaliciji je Savez za promjene, koji ne pokazuje nikakav interes da pitanja koja su od velike važnosti za Srpsku sada postavi na dnevni red”, dodao je Dodik.

Dodik ističe da Savez za promjene u suštini radi isti posao kao i Salkić, odnosno da pokušava da locira sve probleme u Republiku Srpsku.

“U Republici Srpskoj se može razgovarati o svim temama, ali o Ustavnom sudu oni mogu kao politička struktura da predlože izmjene zakona. Ono što mi hoćemo je da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, kojeg nema. On /Salkić/ ne odgovara na ta pitanja, nego problematizuje odmah Republiku Srpsku i to je ustaljena pozicija muslimana u BiH”, rekao je Dodik.

Salkić je danas izjavio da Ustavni sud Republike Srpske diskriminiše konstitutivne narode – Bošnjake i Hrvate, a da Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda BiH.

SRNA