Rješavanje pitanja nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH, ključno je za budućnost Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je objasnio da je sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, razgovarao na bazi zajedničkog prijedloga političkih partija iz Srpske.

Čović je najavio da će Prijedlog zakona biti usaglašen u narednih 15 do 20 dana.

Vodeća bošnjačka stranka SDA neće podržati prijedlog zakona, kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda BiH. Identičan je stav DF-a i SDP-a. U ovom trenutku SNSD jedino u HDZ-u BiH ima sagovornika iz Federacije o ovoj osjetljivoj političkoj temi.

Milorad Dodik zato je pozvao stranke iz Srpske koje čine vlasti na nivou BiH, da črvšćim stavom, prvenstveno prema SDA, nametnu pitanje stranih sudija odnosno usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. Lider SDS-a Vukota Govedarica danas je bio nedostupan, a ranije je poručio da će se o prijedlogu zakona stranka izjasniti kada dođe u parlamentarnu proceduru.

Izvjesno je da će BiH i u 2017. ući sa OHR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Napore lidera SNSD-a da to promjeni i ukaže na apsurdnost takvog stanja, u Federaciji doživljavaju kao rušenje države, a opozicione stranke iz Srpske kao pokušaj SNSD-a da uđe u vlast na nivou BiH.

– Regulisanje nadležnosti načina odlučivanja i sastava US BiH je ključno pitanje ovog vremena, mora biti riješeno za pet ili 10 godina kako ne bi u opasnost bilo dovedeno postojanje Republike Srpske, jer Ustavni sud BiH sada kreira novi politički sistem, rekao je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik.

Razgovori SNSD-a i HDZ-a BiH o zakonu kojim bi konačno bila stavljena tačka na strane sudije ali i na način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH, izazvali su različite komentare iako sam tekst prijedloga zakona nije završen.

– Јa se nadam da ćemo u narednih 15-20 dana imati taj zakon a hoćemo li ga i dobiti- pa treba nam podrška svih. Tu se ne može niko preglasati, to su preozbiljne stvari, mi moramo ponuditi rješenja koja su dobra za sve u BiH, izjavio je predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović.

Konsenzusa na nivou BiH za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH još nema jer se stranke sa sjedištem u Sarajevu, snažno protive mogućnosti okončanja mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Ako je to i na tragu onoga što je bilo već u parlamentarnoj proceduri to je neprihvatljivo. Strane sudije u Ustavnom sudu BiH omogućavaju da BiH kako – tako funkcioniše i ne možemo da ih tako odstranimo, smatra potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Damir Bećirović iz Demokratskog fronta kaže da oni 99% neće podržati taj zakon, jer nisu vidjeli tekst.

Nakon ponovnog aktiviranja priče o potrebi odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i inicijalnih razgovora sa HDZ-om BiH, lider SNSD-a odgovornim za stavljanje tog pitanja na dnevni red, smatra SDS i PDP, koji su partneri SDA na nivou BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, nije se upuštao u analize načina kako privoliti bošnjačke stranke da podrže zakon o ustavnom sudu, ali je ponovio da nema napretka na evropskom putu sa stranim sudijama i OHR-om.

– Јa sam rekao da sa stranim sudijama i OHR-om nećemo nikada postati kandidati za EU i to je nešto što sam čuo u Briselu, dodao je Ivanić.

Dok se priča o prijedlogu zakonu koji strane sudije šalje kući zahuktava, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava imenovao je Đovanija Grasoa za novog stranog sudiju u Ustavnom sudu BiH a to, kaže Mladen Ivanić, nije mogao da spriječi.

RTRS