Tim stručnjaka izradio je studiju o zaštiti drvoreda u Ulici Vuka Karadžića čija je rekonstrukcije u toku, a prema ovom dokumentu postojeći drvored američkog javora trebalo bi da zamijeni drvored brekinje.
“Loš izbor je napravljen na početku u sadnji. Riječ je o američkom javoru koji je nepodesan za sadnju u drvoredu. To je bila svojevremeno nekakva moda koja stvarno stvara poslije probleme. Oni su skloni snjegolomu, vjetrolomima, znači prva oluja i oni ugrožavaju ljude”, rekla je danas novinarima u Prijedoru Jelena Kadić, koautor studije.

Prema njenim riječima, javori su potpuno izgubili i estetsku funkciju, a rekonstrukcija ulice je prilika da se obezbijede kvalitetni uslovi za sadnju novih stabala koja bi za sedam do osam godina ostvarila svoju i estetsku i ekološku funkciju.

“Mi smo se odlučili za vrstu sorbus torminalis. Zovu ga brekinja. U jesen donasi fine, male plodove, tako da je posebno atraktivan i ne stvara preveliku krošnju. Po našem projektu, ovi prazni prostori bi bili popunjeni, ali bi bilo dobro i da zanovimo čitavu stranu”, dodala je Kadićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su stručnjaci iz Prijedora i Banjaluke, sa kojima je danas posjetio ulicu u rekonstrukciji, ocijenili da je jedan dio postojećeg drvoreda ne odgovara svojom postavkom novom izgledu ulice, a i oštećene je.

“Danas smo se dogovorili da zamijenimo taj dio drvoreda novim koji bi bio prilagođen novom šetalištu i novom izgledu ulice”, rekao je Đaković.

On je naglasio da je bitnije da radovi budu kvalitetni nego kad će biti završeni.

“Ovo će biti jedna od najljepših ulica u gradu i na neki način ponos grada i prijatna za šetače i sve goste koji dođu u naš grad. Naša je namjera da i dalje nastavimo rekonstrukciju ulica u gradu sa promjenom podzemnih instalacija da na miru možemo završiti uređenje gornje podloge tako da imamo dugovječne ulice i da se stalno ne prekopava asfalt”, dodao je Đaković.

Radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića počeli su 12. avgusta, a rok za završetak radova bio je 120 dana. Poteškoće u rekonstrukciji stvarala je dotrajala ili neodgovarajuća infrastruktura, te su vodovod, kanalizacija, toplovod, telefonija i kablovska televizija rekonstruisani, iako to nije bilo prvobitno planirano. Iz budžeta grada za ovaj posao izdvojeno je 1.079.776 KM.

SRNA