Stanovnici Sarajeva negoduju zbog odluke kantonalnih vlasti da se saobraćaj na području grada odvija po principu par-nepar, jer mnogi od njih žive u područjima u kojima ne saobraćaju tramvaji i trolejbusi.

Građani Kantona Sarajevo nezadovoljni su činjenicom da ova mjera stupa na snagu da dan katoličkog Božića, jer će brojne porodice biti spriječene da posjete najmilije isključivo zbog novouspostavljenog sistema saobraćaja, pišu federalni mediji.

Posebno negoduju vlasnici hotela u Sarajevu koji se žale na povredu prava na privređivanje za život.

Јedan od vlasnika hotela kaže da ne zna šta da radi s obzirom na to da sutra i narednih dana gosti, koji su ranije rezervisali smještaj, dolaze automobilima.

Stanovnici pitaju i šta će biti sa ljudima koji rade treću smjenu u Kantonu koja počinje u 23.00 časa, a završava u 7.00 časova ujutro.

Јedan od građana se pita da li uopšte smije da učestvuje u saobraćaju s obzirom na to da vozi kamion sa završnim parnim brojem registracije, a registracija prikolica završava neparnim brojem.

Sistem par-nepar ne dopada se ni vlasnicima “Rent a kar” agencija koje posluju u Sarajevu, jer već imaju veći broj iznajmljenih vozila.

U skladu sa odlukom kantonalnih vlasti jutros od 7.00 časova zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, dok se već od ponoći zabrana odnosi na vozila sa neparnim brojevima.

Izvor: SRNA/RTRS